Neix el ‘Projecte MARXA’ a Blanes: oci a l’abast dels joves amb discapacitats

Projecte Marxa

La integració dels discapacitats psíquics a la societat en general no resulta gens fàcil quan, del què es tracta, és que visquin amb el màxim de normalitat possible les activitats d’oci i lleure que, sovint, els estan barrades per desconeixement o per incomoditat. Per superar aquests entrebancs, aquesta tardor ha començat a caminar a Blanes el “Projecte MARXA”.

L’entitat “Projecte MARXA” deu el seu nom a l’anagrama format per dos joves discapacitats veïns de Blanes: la Marta i en Xavier. Les seves dues mares, Núria Siñol i Mercè Albet respectivament, han impulsat la posada en marxa en aquest municipi de la Costa Brava, comptant amb el suport i la col·laboració del local on s’allotja l’activitat: l’”Aromes”, que està situat al centre de la vila.

L’activitat consisteix en què un diumenge de cada mes el local sigui per a ells el seu punt de trobada. Aquí els joves disposen d’un espai d’oci normalitzat on poden escoltar música mentre prenen alguna cosa, tot plegat en un ambient segur i sense riscos d’exclusió social, ja que en definitiva l’experiència està pensada perquè els protagonistes siguin ells.

marxa_2

Per garantir que es compleixin aquests objectius, es compta amb la col·laboració de voluntaris i voluntàries pel control i seguretat dels usuaris, així com la vigilància permanent de l’organització. Així, els pares i mares dels joves tenen la tranquil·litat que llurs fills podran passar-s’ho bé sense sentir-se controlats i sense cap perill. Per la seva banda, l’”Aromes” ha cedit el seu local de forma altruista, perquè els joves puguin gaudir del lleure com ho fa qualsevol altra persona de la seva edat.

Èxit de públic en la primera jornada del “Projecte Marxa”

L’entitat va celebrar a finals d’octubre la seva posada en marxa amb la primera trobada, que va suposar un èxit de públic; una vuitantena de persones van participar en la jornada inaugural. La major part –una cinquantena- eren joves discapacitats, així com acompanyants, monitors, pares i mares i convidats. Una de les persones que va ser convidada especialment per a la ocasió va ser l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, qui va agrair l’oportunitat de poder compartir aquesta vetllada, lloant la iniciativa empresa per les dues mares.

marxa_3

L’èxit de convocatòria es deu a l’intens treball que han fet Mercè Albet i Núria Siñol, que durant aquestes darreres setmanes s’han dedicat a fer difusió de la nova activitat que posaven en marxa. Així, a banda de donar-ho a conèixer a d’altres entitats del municipi dedicades a l’atenció de persones i joves amb discapacitats –la Fundació Aspronis, Kedem i l’Esguard-, també ho han fet extensiu a d’altres associacions d’arreu de la Selva el Maresme.

La bona acollida que hi ha hagut d’entrada, assegura que hi hagi una continuïtat al llarg dels propers mesos i, en aquest sentit, la següent vetllada tindrà lloc el diumenge 16 de novembre, des de les cinc de la tarda fins a les vuit del vespre. Un cop hagi transcorregut un temps de rodatge de l’experiència i, en funció de com continua evolucionant, l’activitat podria passar a fer-se dos cops al mes.

Integració a la inversa d’una manera segura

El què fa diferent el “Projecte MARXA” d’altres iniciatives similars, és que no cal desplaçar-se fins a Barcelona o altres localitats que, a més de quedar molt lluny, signifiquen un plus de perillositat. Això no tan sols és perquè es fan en municipis molt més poblats, sinó també perquè habitualment el seu accés és a través d’una escala, ja que es tracta de locals allotjats majoritàriament en plantes soterrades.

Aquest darrer detall suposa una dificultat afegida per a molts joves que, per l’afecció que pateixen, sovint duen associades dificultats de mobilitat. Així ho explica una de les dues portaveus Mercè Albet: “A ells els agrada trobar-se, passar una estona entretinguda, escoltar bona música, i això és el què varen poder gaudir d’altra dia a l’Aromes. Durant els darrers anys amb la Núria Siñol –l’altra portaveu de l’entitat- havíem impulsat la participació dels nostres fills i altres usuaris en un local de Malgrat de Mar però, a banda que ja no és possible continuar fent-ho allà, el tracte i l’ambient no ens acabava de fer el pes”.

marxa_4

I és que el què cercaven les dues mares era que els seus fills poguessin gaudir de l’experiència de la manera més normalitzada possible: “És com una mena d’integració a la inversa –continua explicant Mercè Albet- on la gent “normal” és la que se sent “diferent” i en canvi els nostres fills són els protagonistes. Això suposa una sensació per aquests nois i noies, que no us ho podeu arribar a imaginar !”.

Per poder fer realitat el “Projecte MARXA”, la Mercè i la Núria han comptat amb la complicitat de Ramon Hernández i Olga Garsaball, que regenten el local ”Aromes” de Blanes des de fa més de 5 anys: “Habitualment ja organitzem esdeveniments extraordinaris i ja estem preparats per poder transformar el local en allò que se’ns demana. En aquest cas, però, al tractar-se d’una proposta com aquesta, a camí entre el lleure i el servei a la comunitat, no varem dubtar en cap moment que havíem de poder aportar el nostre petit granet de sorra”, explica Olga Garsaball.

Per poder participar a les sessions del “Projecte MARXA” s’ha de pagar una entrada de 5 €, que inclou una consumició sense alcohol i un pica-pica. Es tracta d’una aportació simbòlica, que també té l’objectiu afegit de poder controlar l’accés al local per a major seguretat dels qui han de ser protagonistes de la festa, ja que no es barra l’accés a ningú.

Fotografies: Projecte MARXA