Blanes es prepara per viure en el marc de la Festa Major el 44è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava, que se celebrarà del dijous 24 de juliol i fins el diumenge dia 27. Durant quatre dies, el cel nocturn de la ciutat s’il·luminarà amb els espectacles que oferiran les quatre pirotècnies triades enguany perquè competeixin al certamen.
S’encarregaran de decidir el veredicte del concurs els vots que, per una banda, emetrà la Comissió Tècnica formada per 8 persones, i de l’altra el Jurat Popular, format per 40 membres. Enguany hi ha hagut la novetat que s’ha ofert al públic en general la possibilitat de ser un dels 14 membres que formen part del Jurat Popular prèvia inscripció.
Perquè els 40 membres del Jurat sàpiguen molt bé quins aspectes dels castells de focs han de valorar, se’ls lliura tot el material que necessitaran aquests dies per anar puntuant els quatre espectacles pirotècnics.
Les explicacions i la documentació per escrit les va completar durant l’acte d’ahir la Comissió Tècnica, a través de dos dels membres més veterans, Jordi Bacardit i Quim Gallart. També es va adreçar al Jurat Popular el cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy, responsable del Pla de Seguretat i Emergència que es redacta cada any per guarir aquest aspecte del Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava
Pel que fa als els principals aspectes que ha de tenir en compte el Jurat Popular a l’hora d’avaluar els castells de focs, n’hi ha cinc que han de puntuar de l’1 al 10, sense utilitzar decimals. Així, s’ha de valorar la riquesa i varietat de colors, el ritme, l’originalitat, el foc aquàtic i la potenciació que ha fet la pirotècnia de l’escenari, el conjunt artístic de la roca de Sa Palomera i els seus entorns.
Els espectacles pirotècnics es llencen cada nit des de l’entorn del conjunt rocós i la platja de Sa Palomera i comencen a les 22’30 h. Els castells de focs, tal i com es recull a les bases, han de tenir una duració d’entre 20 i 24 minuts, i els moments més intensos són tant al principi com durant els darrers moments, amb la traca final.
Dijous 24: Pirotecnia Tomàs (Castelló)
Va ser fundada l’any 1994 amb l’objectiu d’introduir un nou estil d’empresa pirotècnia en la qual destaquen la creació i el llançament de nous i originals espectacles basats en la varietat dels productes que ells mateixos fabriquen. Disposen d’un personal molt especialitzat que, amb el suport de sofisticats equips informàtics de disseny, desenvolupen castells de focs molt personalitzats. La combinació de foc i color al costat de les noves tecnologies fan del seu espectacle un esclat de foc i color.
L’empresa compta amb l’aval d’haver guanyat el Primer Premi del Concurs de Blanes en tres edicions: 1999, 2001 i 2007. Per tant, es considera que l’inici del concurs d’enguany té garantida l’espectacularitat.
Divendres 25: Pirotècnia Ma Angustias Pérez (Granada)
Es tracta d’una empresa tradicional, dinàmica i innovadora fundada l’any 1889. Forma part d’una família de tradició pirotècnica que en l’actualitat ha arribat ja a la seva tercera generació desenvolupant espectacles moderns que es nodreixen de la seva veterania i experiència. Ha estat guardonada en diverses ocasions en concursos estatals i internacionals, com el Concurs de Bilbao (2012), el Festival Internacional de Pirotècnia de Tarragona (2007), el reconeixement al millor disseny a Corea (2008) i ha estat triada per participar en esdeveniments destacats, com la gran mascletà de les Falles de València els anys 2010 i 2013.
Precisament la impactant actuació que va oferir l’any passat al Concurs Internacional de Focs d’Artifici de Blanes li va suposar guanyar el Primer Premi després que era la primera ocasió en què hi participava. L’empresa, que té la seva seu a Guadix, també ha aconseguit destacats guardons als certàmens de Pamplona i Burgos.
Dissabte 26: Pirotècnia Zaragozana (Aragó)
És una de les pirotècnies més veteranes que hi ha a l’estat espanyol, ja que va ser fundada l’any 1860. Els seus mètodes de fabricació són totalment artesanals i han passat de generació en generació fins a l’actualitat. Sense oblidar les antigues fórmules que els han fet forjar un treballat prestigi, actualment disposa d’una infraestructura amb mitjans tecnològics molt avançats i productes de fabricació pròpia d’última generació. Darrerament han començat a introduir plàstics biodegradables en les seves carcasses.
Al llarg de la seva trajectòria ha participat en nombrosos festivals i concursos estatals i internacionals, havent obtingut nombrosos premis i reconeixements, com per exemple l’any passat a Mònaco, on va guanyar el primer premi del Concours Internacional de Feux d’Artifice Pyromelodiques, així com el segon premi del Pyronale World Championship of Fireworks. Els seus focs s’han pogut veure al certamen blanenc en diverses ocasions i, malgrat ha obtingut vàries vegades la segona i tercera posicions, mai no ha arribat a guanyar el primer premi. És per això que es pensa que, potser aquest any, vindrà disposada a aconseguir-ho definitivament i oferirà un gran espectacle.
Diumenge 27: Pirotècnia Privatex (Eslovàquia)
Per tancar el concurs d’enguany, la Comissió Tècnica va triar aquesta companyia fundada l’any 1991 amb seu a Dubnica nad Vahom com una ferma aposta. Es tracta de la primera i més prestigiosa empresa a Eslovàquia en desenvolupaments, fabricació, venda d’articles pirotècnics i realització de show de focs artificials. Els seus espectacles pirotècnics han participat en festivals de prestigi de tot el món, i en aquest sentit s’han pogut admirar al Quebec (Canadà), Caput Lucis (Itàlia), Flamma Fest (Croàcia), Pyronale (Alemanya), Pamplona, Vitòria o Bilbao, entre d’altres indrets.
L’espectacle que l’empresa té previst oferir a Blanes diumenge vinent destacarà per l’elevat ritme de dispar que desenvoluparà, ja que comptarà amb multitud de carcasses cilíndriques i l’alta qualitat que avala el seu material. Des de l’empresa també han avançat que el castell de focs estarà nodrit d’efectes on es podran apreciar la majestuositat de les seves carcasses.