Aquest estiu les platges de Blanes són territori cardioprotegit. Això és perquè els efectius del servei de salvament i socorrisme han assistit a un curs adreçat al personal d’emergències per a la utilització dels desfibril·ladors que els ha facilitat Dipsalut, l’organisme autònom de salut de la Diputació de Girona.
Els efectius disposen d’un total de 14 desfribil·ladors: nou mòbils i cinc extraïbles ubicats en columnes fixes. Els desfibril·ladors mòbils estan repartits a la Cala Sant Francesc, Blanes Centre i S’Abanell); un altre aparell mòbil està a l’Oficina de Turisme d’Els Pins, molt a prop de la platja. Els cinc restants formen part de l’equipament que duen els vehicles d’emergència de la policia local i Protecció Civil.
Pel que fa als cinc desfibril·ladors fixes, estan en columnes ubicats a prop de la platja: al passeig Pau Casals, passeig de Dintre, plaça Mare de Déu del Vilar d’Els Pins, plaça Catalunya i passeig Catalunya. A Blanes hi ha un total de 14 columnes amb DEAs, que es van posar en marxa el maig del 2013.
El curs d’utilització dels desfribil·ladors l’ha impartit la Universitat de Girona mitjançant el programa de Dipsalut (Girona Territori Cardioprotegit) i ha format els socorristes de Blanes tant en l’ús dels desfibril·ladors automàtics com en la reanimació cardiopulmonar, que complementa l’aprenentatge.
22 socorristes
El Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme s’ha posat en marxa avui dissabte 14 de juny, i s’allargarà fins al 14 de setembre, tot i que ahir ja van començar les primeres tasques amb un curs que es va impartir als seus efectius durant tota la jornada. Ahir també van dedicar part del dia en fer tasques d’adequació dels llocs de socors perquè avui dissabte tot estigués a punt.
El servei funciona en horari ininterromput de 10:30 a 18:30 hores tots els dies. El servei disposa d’una embarcació lleugera semi-rígida amb motor fora borda de 175 CV.
Per oferir el servei es compta amb un total de 22 socorristes, dels quals dos són coordinadors que van amb bicicleta es traslladen per la zona de passeig més propera a la platja. Tots ells estan repartits en funció de les necessitats de servei als tres llocs de socors fixes, així com en set torres i cadires de vigilància.
Un altre recurs que s’ofereix és el servei de cadira amfíbia per a persones amb mobilitat reduïda, situat al lloc de socors de la platja de S’Abanell. Aquest servei està atès pels socorristes aquàtics, que són els qui s’encarreguen de facilitar el seu ús a la persona que el demana, tenint-ne cura durant tot el procés.