El Teatre de Blanes va allotjar ahir al vespre un espectacle que ja ha esdevingut en tot un referent al municipi entre els alumnes que assisteixen a les classes per a adults per aprendre i/o perfeccionar el català. Es tracta de l’espectacle multimèdia Escoltem les Llengües del Món. Les Llengües que es parlen a Blanes.
Aquest ha estat el desè any consecutiu en què s’ha celebrat l’esdeveniment, que organitza l’Oficina de Català del Consorci per a la Normalització Lingüística. Enguany l’espectacle es va dedicar a la poesia amb motiu del centenari del naixement del poeta Joan Vinyoli, i també va commemorar els 25 anys del CNL.
Viatge cultural arreu del món
L’acte va consistir en la lectura de poemes llegits en una vintena de llengües diferents, ambientats amb la projecció d’imatges i l’acompanyament de música de cada país. Puntualment, també van haver-hi interpretacions musicals en viu i en directe dalt l’escenari.
Entre les llengües parlades, n’hi va haver d’africanes com el bambara, el fula i el mandinga. També n’hi va haver d’ameríndies com el guaraní, les asiàtiques hindi i xinès, i les europees: francès, alemany, gallec, el neerlandès, castellà i català, a banda del rus, el romanès, el basc i l’àrab. Tot un emotiu viatge cultural a través dels sentits.
El missatge que es vol transmetre en aquest acte és el respecte i interès per les diferents llengües del planeta, siguin grans o petites, perquè totes elles expressen la manera de veure el món i d’estructurar la realitat de cada comunitat. Per tant, la mort de les llengües comporta un empobriment cultural a la humanitat.
Van haver un total de 28 intervencions en solitari, en parelles, tercets o quartets. La darrera d’elles va ser una posada en escena d’un exercici de nivell elemental a través de les corals Babel i Veus de nit, que van interpretar l’havanera Mariner de Terra Endins, una magnífica manera de tancar l’entretingut espectacle.
Després de gairebé dues hores d’haver-se regalat els sentits, el públic assistent encara va obtenir dos obsequis més afegits en sortir del Teatre de Blanes. Es tractava d’una galeta on hi havia el logotip de la jornada Escoltem Les Llengües del Món, confeccionada per la ONG blanenca El Bon Samarità, així com d’un punt de llibre fet per les treballadores de l’Oficina de Català.