Ahir al vespre es va per retre homenatge a Jordi Tosas, l’alpinista més internacional amb què compta Blanes. Organitzat pel Centre Excursionista i l’Ajuntament de Blanes, els actes es van encetar amb una recepció que es va realitzar al local de l’entitat, on l’esportista va signar el document que l’acredita a partir d’ara com a soci d’honor i va fer una visita a les instal·lacions.
La part més oficial de l’acte de reconeixement a la trajectòria de Jordi Tosas va continuar després a la sala de plens de l’Ajuntament. El van encapçalar l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, i el president del Centre Excursionista de Blanes, Jaume Morán. També van participar el regidor d’Esports, Xavier Marcos; regidors i regidores del Consistori; membres de l’entitat, amics i familiars de l’esportista.
Aquí es va comptar amb un mestre de cerimònies d’excepció, el periodista blanenc Rafel Bagot, qui es va encarregar de conduir la cerimònia. Durant l’acte oficial, l’alcalde de Blanes va lliurar a Jordi Tosas una reproducció de l’angelet, l’escultura que corona la Font Gòtica de Blanes. A la caixa on es guarda l’angelet hi ha una placa que diu: “L’Ajuntament de Blanes a en Jordi Tosas Robert, alpinista blanenc universal”.
L’alpinista, visiblement emocionat, va agrair l’acte de reconeixement, recordant que porta gairebé 36 anys pacticant l’alpinisme, quan tot just tenia 9 anys: “És una tempesta molt gran de sentiments, perquè em sento com em sentia aquí quan vaig començar: jo sóc aquell nen encara”. Tosas va manifestar que ”no sé si em mereixo aquest homenatge o no, el què si sé és que estic sentint una cosa que em supera en emoció, el fet de ser aquí i poder donar les gràcies als primers que em van agafar de la mà per començar en l’alpinisme, un camí infinit que mai acaba”.
Projecció de l’audiovisual Amb “F” d’Alpinisme. Una filosofia d’alpinisme
La celebració es va traslladar després al Teatre de Blanes, que es va omplir del públic. En primer lloc es va fer un breu col·loqui protagonitzat per Jordi Tosas i Jordi Buixeda, conduït de nou per Rafel Bagot.
Després es va oferir l’audiovisual Amb “F” d’Alpinisme. Una filosofia d’alpinisme, realitzat i comentat durant alguns fragments en directe pel mateix Jordi Tosas. Durant més d’una hora, els espectadors es van poder imbuir de l’especial filosofia de vida que ha mogut l’esportista blanenc a plantejar-se fites que els simples mortals ni tan sols s’han atrevit a somniar.
Així, es van poder endinsar en les profunditats de les parets més emblemàtiques del Mont Blanc i del Cerví; la obertura d’una via que Jordi Tosas va practicar tot sol al Jannu; l’escalada al nord de l’Eiger sense cordes; l’expedició al sud del Lhotse, o bé l’escalada al sud del Shishapagma en ple hivern de l’Himalaia i el seu descens amb esquís.
Després de la projecció, es va obrir un debat entre els assistents i el protagonista de la vetllada per plantejar preguntes i parlar, entre d’altres coses, dels futurs projectes que li esperen properament a Jordi Tosas. Tant a l’audiovisual com al col·loqui, l’alpinista va parlar especialment del projecte que ha encetat recentment al el conegut esquiador i corredor de muntanya català Kílian Jornet, a qui està supervisant en un programa d’aclimatació i entrenament.
L’alpinista més internacional de Blanes
Als seus 45 anys, a Jordi Tosas li queden ben pocs cims emblemàtics arreu del món que no hagi conquerit encara, alguns d’ells fins i tot en més d’una ocasió. Des de fa 22 anys compagina les expedicions amb el seu treball com a guia professional d’alta muntanya d’una manera estable als Pirineus, però també als Alps, Marroc, Tíbet, Nepal, India, Pakistan, Argentina, Xile, Alaska i Canadà, entre d’altres.
Tres vegades ha coronat el cim del Cho Oyu (8.201 m) amb clients, igual que el cim del Shivling (6.543) a l’Himalaia i les sis cares nords dels Alps. També ha obert vies de fins a 7b+ de paret amb clients als Alps, Mont Rebei i Regina, i ha fet guiatges amb esquí de pendent tant a l’Himalaia com als Andes.
Aquesta trajectòria l’ha ajudat a acumular una gran experiència en zones desèrtiques del Sahara, el Taklamakán i Sinaí, entre d’altres indrets. També li ha suposat haver hagut de conèixer forçosament zones problemàtiques i/o en conflicte arreu del planeta; a Afganistán, Mauritània, Sudán, Pakistán, Tibet i el sud del Nepal, havent de travessar i conviure en zones de combat.
Fotos: Quim Llorens