Conferència de dos experts sobre la platja S’Abanell de Blanes i la manca de sorra

sabanell_xerrada2La Casa Saladrigas de Blanes va allotjar ahir una conferència sobre la protecció de la platja de S’Abanell i la manca de sorra, especialment al seu tram final, a tocar del riu Tordera. L’acte el va organitzar el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB) amb la col·laboració de l’Ajuntament de Blanes.

Per centrar el debat es va comptar precisament amb dos experts en la matèria: Rafael Sardà, investigador del Centre d’Estudis Avançats de Blanes, i José A. Jiménez, del Laboratori d’Enginyeria Marítima de la UPC, la Universitat Politècnica de Catalunya.

A la primera part de la xerrada, Rafael Sardà va demostrar -a través de les fotografies que fa setmanalment del perfil sencer de la platja de S’Abanell- l’evolució del dipòsit de sorra als diferents trams. Així, a la darrera fotografia efectuada el 7 de febrer de 2014, les mesures indiquen que a la zona més propera a Sa Palomera la platja compta amb una amplada de 28 metres, mentre que en canvi al Delta de la Tordera no en queda, perquè no hi ha sorra.

Vídeo realitzat el mes de març de 2013

Segons va explicar Sardà, si l’amplada baixa dels 26 metres els temporals poden afectar el passeig, ja que la platja no pot frenar la força de les onades, i si està per sota dels 10 metres d’amplada, la situació ja és preocupant. L’estabilitat que hi ha actualment a la major part de la platja s’ha degut principalment a la manca de temporals aquests darrers anys.

Delta de la Tordera

Delta de la Tordera

Davant aquesta situació, l’investigador va concloure que, si bé de moment la major part de S’Abanell està en una situació estable, en canvi considera que sí s’hauria d’emprendre alguna mesura urgent per restaurar el Delta de la Tordera.

En el mateix sentit es va pronunciar José A. Jiménez, qui precisament l’any 1998 va formar part de l’equip de la Universitat Politècnica de Catalunhya (UPC) a qui se li va encarregar l’estudi sobre l’impacte que havien provocat sobre la platja de Blanes les extraccions de sorra que va fer el Ministeri l’any 1994. Una de les solucions que es va plantejar llavors per evitar que es tornessin a produir destrosses al passeig, així com la conseqüent manca de sorra, va ser la construcció d’esculls artificials situats estratègicament al llarg de la platja de S’Abanell i la Marina.

Dolenta ubicació de la dessalinitzadora

sabanell-r2

Foto: Arxiu Blanesaldia.com

Durant la xerrada, l’expert del Laboratori d’Enginyeria Marítima va recordar que, malauradament, les aportacions de sorra que es van fer el maig de 2008 i l’agost de 2009, que van comportar uns tres milions d’euros d’inversió, se les van endur sengles temporals en totes dues ocasionis. D’altra banda, també va criticar la poca idoneïtat d’haver emplaçat l’estació transformadora i els pous de captació de la planta dessalinitzadora de Blanes just al Delta de la Tordera ja que, segons va explicar, això no havia fet sinó empitjorar la situació.

Respecte aquesta darrera qüestió, el regidor d’Urbanisme, Miquel Lupiáñez, va informar que el consistori ha aconseguit el compromís perquè l’Agència Catalana de l’Aigua s’encarregui de retirar aquestes construccions del tram final de S’Abanell. De moment, des de l’ACA encara no s’ha concretat quan està previst que es facin aquests treballs, tot i que s’espera que pugui ser abans de la temporada turística d’aquest any.

Durant la xerrada també es va presentar el llibre Cap a un nou model integral de Gestió de les platges, que inclou diversos estudis en què han participat diversos experts en aquest àmbit, entre ells Rafael Sardà i José Antonio Jiménez.