L’entitat blanenca Aula Blanes va encetar ahir al vespre una nova temporada a la sala d’actes Roberto Bolaño de la Biblioteca Comarcal amb l’objectiu de fer arribar el coneixement i el saber de diferents àmbits al ciutadà. Amb el títol Les vacunes: un valor en qüestió, la xerrada inaugural va anar a càrrec del doctor Josep Marès, que va oferir a la cinquantena llarga d’assistents una defensa argumentada sobre el valor inqüestionable de la vacunació.
Reconegut especialista en vacunació, el ponent va encetar la seva dissertació aportant arguments per justificar el dubte que tenen alguns pares i mares a l’hora de posar vacunes als seus fills. Segons el doctor Marès, el nivell d’implicació dels pares i mares en la salut dels fills ha crescut en els últims anys, però sovint el problema és que la informació a la qual accedeixen solen ser dades esbiaixades. Marès va afirmar que no són científiques o que només són opinions subjectives.
El pediatre blanenc va repassar i rebatre els arguments que s’associen al dubte de la vacunació: por dels efectes secundaris; a la sobrecàrrega del sistema immunològic; noves creences de medicines alternatives,i també la convicció que és millor patir la malaltia que vacunar-se.
Per Josep Marès, cal fer molta feina pedagògica i de difusió contra l’actual percepció que no hi ha risc de patir les malalties de les quals ens protegeixen les vacunes. En aquesta línia, va argumentar amb dades estadístiques sobre investigacions de malalties com la polio, la verola, el xarampió, la tos ferina i d’altres la falsedat que actualment no hi hagi risc de contraure-les.
Les dades mostren com malalties que les generacions dels nostres avis o pares sí han viscut com a habituals i que les campanyes de vacunació han aconseguit disminuir fins en un 90% i en alguns casos, la seva eradicació total en el planeta –com la verola des de 1980- estan patint repuntades per culpa de l’augment de persones no vacunades. L’especialista en vacunació va concloure que les vacunes han estat víctimes del seu èxit, i va defensar conceptes com el d’immunitat de grup, és a dir: la protecció solidària que la vacunació exerceix sobre individus no vacunats envoltats de molts individus vacunats.
Després d’un animat torn de preguntes del públic, la xerrada inaugural de la temporada 2013-2014 d’Aula Blanes es va tancar brindant amb cava per l’èxit del nou curs. La propera cita del cicle tindrà lloc el 5 de novembre, i anirà a càrrec de Ma Àngela Sagrera, que presenta la xerrada titulada “Missatges de l’Art”.