L’Ajuntament de Blanes ofereix el Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme a les platges del municipi a través del departament de Protecció Civil, que el dirigeix. Enguany el nombre d’assistències que s’han fet durant l’estiu han estat més de 1.500.
Les intervencions més importants han estat cinc rescats de víctimes que s’estaven ofegant. Tres d’elles eren les anomenades víctimes actives, és a dir: que estan conscients, veuen el perill en què es troben i demanen socors de mutu propi. Un quart banyista estava semi-inconscient i va aconseguir revifar-se després que els socorristes els van atendre. La cinquena víctima, en canvi, estava inconscient i es va haver de remuntar amb maniobres de reanimació.
Altres 28 víctimes també han necessitat ser traslladades en ambulància a l’Hospital Comarcal de Blanes per casos que requerien una posterior atenció sanitària, com ara cops, contusions, fractures, pèrdua de consciència i fins i tot l’activació d’un codi Ictus per una possible embòlia. La resta d’assistències, fins a completar el total de més de 1.500, han estat de caràcter lleu per donar atenció sanitària de primer ordre: rascades, ferides incisives, rentats oculars, hipotensió, cremades, picades d’insectes, marejos i hemorràgies nasals, entre d’altres.
Una altra dada destacada és que un any més han augmentat el nombre d’assistències amb la cadira amfíbia, amb un total de 208. Es tracta d’un servei que permet el bany al mar a les persones amb mobilitat reduïda i que necessita de l’atenció de dos socorristes que l’ajudin al llarg de tota l’operació.
Augment de la proactivitat dels socorristes
Les més de 1.500 assistències que s’han fet enguany es valoren molt positivament pel cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy, ja que signifiquen un descens respecte el nombre que es va fer l’estiu passat; més de 1.700. Encara que pugui semblar un retrocés, Pouy va explicar que «gràcies a la major interacció entre els socorristes i els usuaris de les platges estem aconseguint evitar més ocasions de perill que podrien haver desembocat en situacions d’emergència. Això es deu principalment a la proactivitat dels socorristes, que es llencen a l’aigua tants cops com faci falta abans que un banyista demani ajut, quan detecten que hi ha una persona que pot estar en perill o acabar estant-hi».
Segons el cap de Protecció Civil, es tracta d’avançar-se a situacions com, per exemple, quan el socorrista observa que una persona està nedant amb símptomes d’esgotament. És llavors quan es llença a l’aigua i l’acompanya fins a la platja per ajudar-lo a arribar-hi abans que requereixi una intervenció.
Enquesta amb 125 usuaris i Xerrades divulgatives a l’hivern
Seguint aquest mateix objectiu preventiu, durant aquest estiu s’ha fet una enquesta per conèixer millor els hàbits dels usuaris de les platges del municipi. L’enquesta s’ha fet a un total de 125 usuaris: 25 a Cala Bona (Sant Francesc), 50 a la platja de Blanes Centre i 50 més a la platja de S’Abanell.
Es tractava que contestessin qüestions com ara si sabien què signifiquen els tres colors de les banderes que indiquen l’estat de la mar per banyar-se (verda, groga i vermella), amb quina freqüència anaven a la platja, quanta estona s’hi estaven habitualment, en quines hores s’exposaven al sol, si patien algun tipus de malaltia, o si prenien algun tipus de medicació, entre d’altres.
La idea de fer l’enquesta va sorgir arran d’haver comprovat que hi ha usuaris de les platges –sobretot en el segment de població de gent gran- que de vegades pateix algun tipus d’afectació perquè posa en perill la seva salut innecessàriament.
Precisament una de les conclusions més significatives que s’ha obtingut a través de l’enquesta és que un 65% dels banyistes es mou en una franja d’entre 2 i 3 hores d’estada a la platja. Per contra, també hi ha força nombre d’usuaris enquestats que registren una durada d’entre 5 a 8 hores d’exposició al sol, cosa la qual no és gens aconsellable especialment si hi ha un risc potencial afegit.
En base a aquesta i d’altres conclusions que s’extreuen de l’enquesta, des del Departament de Protecció Civil ja s’ha avançat un projecte que es vol portar a la pràctica aquest hivern: oferir xerrades informatives tant als casals d’avis com als locals de les associacions de veïns per oferir consells a tenir en compte quan es va a la platja.
El Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme de platges ha comptat aquest 2013 amb un total de 22 socorristes repartits en funció de les necessitats de servei als 3 llocs de socors fixes del municipi: Cala Bona, Blanes Centre i S’Abanell, així com a través de 7 torres i cadires de vigilància. A banda dels 22 socorristes també han format part del contingent el cap i l’auxiliar de Protecció Civil, sumant un total de 24 efectius.