Moció de EUiA-ICV de Blanes en relació al Dia Internacional contra la violència envers les dones

Avui se celebra el Dia Internacional contra la violència envers les dones i, com cada any, es durà a terme la Concentració que tindrà lloc davant de l’Ajuntament de Blanes a les 20h. També, el grup municipal de EUiA-ICV a l’Ajuntament de Blanes presentarà al ple d’aquest mes, el proper dimarts 30 de novembre, aquesta moció. Text:

La violència masclista té una naturalesa estructural i la seva eradicació dependrà de la capacitat per transformar els fonaments d’un ordre social que discrimina les dones només pel fet de ser dones, essent l’assassinat de dones per violència masclista l’expressió més extrema d’aquesta discriminació. Aquest tipus de violència es manifesta de moltes formes i la trobem en tots els àmbits de la societat. La vida de les dones i seva participació en la vida social, econòmica i política es veu limitada per la persistència de diferents formes de violència contra elles.

Atès que aquestes violències són diverses i representen una violació dels Drets Humans i, en particular, els drets a la vida, a la seguretat, a la dignitat, a la integritat física i psíquica, i el dret a la llibertat sexual i reproductiva.

Ja que la violència es continua donant en l’esfera privada doncs, malgrat els avenços que han suposat les lleis que s’han realitzat a l’Estat Espanyol i a Catalunya, continua sent l’espai on la dona és més susceptible de patir violència. Dins la llar hi ha relacions de poder socialment legitimades, per les quals l’home ocupa una posició de domini en la família. Aquest domini es pot exercir, en casos extrems, de forma violenta mitjançant el control de la sexualitat, la coerció de moviments o altres mitjans i, en casos extrems com veiem massa sovint, en violència física i l’assassinat.

Donat que en tot el món, una de cada quatre dones pot ser víctima d’algun abús físic, psíquic, sexual o d’un altre tipus, en general per part d’algun membre de la família o d’una persona coneguda. Abusos que constitueixen expressions extremes dels  valors patriarcals, que perpetuen una relació de superioritat i poder dels homes vers les dones.

Aquestes circumstàncies evidencíen que calen molts canvis socials a tots els nivells, per conseguir que visquem en una societat on homes i dones siguem lliures i iguals des de les nostres diferències. Entre aquests canvis i un dels més importants està el de reconèixer la subordinació, la desigualtat i la discriminació històrica que han patit les dones.

Considerant el paper que avui tenen els mitjans de comunicació en l’eradicació o la perpetuació de la violència vers les dones, ja que aquests són un dels espais de creació i transmissió d’imatges i estereotips més poderosos de la societat actual. 

Atès que els mitjans han de complir una funció social, esent fonamental la importància de la professió periodística a l’hora de millorar la qualitat informativa i la contribució dels mitjans per a l’eradicació de la violència masclista.  I que en aquest sentit  l’Associació de Dones periodistes va editar una guia amb recomanacions per al tractament de la violència, que recull uns principis que haurien de ser respectats pels mitjans de comunicació.

 

Per aquestes raons:

El Grup Municipal d’Esquerra Unida i Alternativa- Iniciativa per Catalunya Verds proposa a la consideració del Plenari l’adopció dels següents acords:

Primer. Demanar  el compromís i la responsabilitat de les empreses de mitjans de comunicació locals, així com la inclusió d’unes pautes específiques sobre el tractament de la violència masclista als llibres d’estil i als convenis col·lectius.

Segon. Instar a les empreses de mitjans de comunició locals que es tracti la violència masclista com una violació dels drets humans i un atemptat contra la llibertat i la dignitat de les persones.

Tercer. Traslladar aquests acords a les empreses de mitjans de comunicació existents al municipi, així com al Consell Local de Comunicació.