El Consorci de Turisme del Maresme recull en una guia les 55 torres de guaita i castells que hi ha a la comarca

El litoral maresmenc va arribar a ser conegut com “la costa torrejada” per la proliferació de torres de guaita i castells que s’hi van construir entre els segles XVI i XVII com a talaies de vigilància i de defensa dels pirates i dels corsaris. Actualment, encara es conserven 55. Totes aquestes construccions han estat recollides en la magnífica guia il·lustrada amb material gràfic i mapes que ha editat el Consorci de Promoció Turística Costa de Barcelona-Maresme i que es pot descarregar clicant aquí (pdf).

Aquesta entitat vol ser referència entre el turisme de proximitat com a destinació propera en la qual, a més de sol i platja, es poden realitzar interessants visites culturals, atractives passejades naturals i exquisides degustacions gastronòmiques. Tot en un dia, en un cap de setmana o en un pont.

 

En aquesta línia, el Consorci de Turisme ha recollit en un opuscle el patrimoni arquitectònic del Maresme en torres de guaita i castells. En total 55 edificacions dels segles XVI i XVII que encara es conserven a la nostra comarca recordant-nos que va haver-hi una època en què els atacs de la pirateria i del corsarisme eren tan freqüents al Maresme com la presència mai desitjada dels bandolers i els assaltadors de camins.

Avui dia les torres que encara estan en ús formen part de masies o d’edificis que poc fan pensar en pirates o bandolers, però que, sens dubte, són un vestigi important d’aquella època. L’opuscle editat pel Consorci de Turisme aporta una imatge i informació de cadascuna d’elles per atreure l’interès del possible visitant. De cada edificació s’explica breument la seva ubicació, si es pot visitar el seu interior o no, les seves característiques… i es recomanen altres visites d’interès dins el mateix municipi.

L’opuscle «Torres de guaita i castells», que ja s’ha començat a distribuir per les oficines turístiques i municipals, fa referència a les següents torres de guaita i castells:

 

Tiana: Cartoixa de Montealegre

Montgat: Torre de Ca l’Alzina

Alella: Torre del Baró

El Masnou: Can Teixidor

Teià: Casa Bru-Can Fivaller; Cal Baster; Can Pujades

Premià de Dalt: Can Franquesa; Can Cisa; Can Moles; Can Werboom

Vilassar de Mar: Torre d’en Nadal

Vilassar de Dalt: Torre de Can Maians; Castell de Vilassar de Dalt; Torre del Ravalet

Cabrils: Torre de Can Amat; Masia Can Vehils

Cabrera de Mar: Castell de Burriac (a la foto)

Mataró: Can Tria de Mata; Can Palauet o torre de la Vídua

Dosrius: Torrassa del Moro

Sant Vicenç de Montalt: Torre de Can Valls; Can Saurí

Caldes d’Estrac: Torre Verda o de les Heures; Torre d’en Busquets

Arenys de Mar: Torre del carrer Ample; Torre d’en Llobet; Torre de Can Cabirol; Torre dels Encantats.

Arenys de Munt: Can Maiol de la Torre; Ca l’Amar de la Torre; Can Bellsolell

Canet de Mar: Castell de Santa Florentina; Molí de la Timba; Restes de la torre de Can Macià

Sant Pol de Mar: La Torre Martina; El campanar de l’esglèsia de Sant Jaume

Pineda de Mar: Castell de Montpalau; Torre de Sant Jaume; Torre de Manola; Mas Cànoves; Can Palau de la Guitarra; Can Jalpí; Can Valeri; Rectoria Vella.

Santa Susanna: Torre de Can Ratés; Can BOnet; Mas Galter; Torre del Mar o pla de la torre; Torre de Vallxirau o Can Xirau.

Malgrat de Mar: Torreta del Castell

Palafolls: La torre de l’esglèsia de Sant Genís; Can Vall de Juli; Castell de Palafolls

Tordera: Torre de Can Toni Joan.