La consellera Paneque elogia l’urbanisme de Malgrat perquè «preserva l’entorn natural»

La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha explicat avui durant una visita a Malgrat de Mar que la Generalitat ja té redactat el projecte constructiu per realitzar l’adequació ambiental i paisatgística de les mines de Can Palomeres, en el marc del Programa d’Infraestructura Verda de Catalunya.

Estem a WHASTAPP. Clica en aquest enllaç per seguir-nos i activa les notificacions 

El projecte planteja millorar l’hàbitat d’alimentació, cria i hivernada dels ratpenats que habiten les galeries, fruit de l’activitat minera de principis del segle XX a la zona, ara abandonades.

La consellera ha destacat que «parlem de projectes emblemàtics i que permeten valorar un tipus d’urbanisme que preserva l’entorn natural i de recuperació del patrimoni, com poden ser les mines de ferro». La titular del departament ha indicat que «Malgrat és una ciutat que ens permet el diàleg de la trama urbana amb l’entorn natural».

En les cavitats hi viuen diverses espècies de ratpenats, com el de musell agut, el de peus grossos, el de musell llarg, el de ferradura mediterrani, el de ferradura gros i el de dits llargs cavernícola. Hi conviuen amb alguns invertebrats protegits, com l’escanyapolls i el donzell mercurial.

El projecte preveu fomentar els espais oberts com a punt d’alimentació dels quiròpters, a través de l’esbrossada selectiva de rebrots dels arbres més grans i la poda del brancatge per millorar l’estratificació, afavorint la presència de mosquits, rosegadors i fauna diversa.

L’accés a les zones considerades sensibles quedaran regulades. L’entrada i la sortida a determinades mines es tancaran amb barnilles de ferro i es col·locaran cadenes als dos camins principals d’accés dels vehicles a l’espai protegit. També es crearà una ruta única per visitar l’espai, tancant els corriols secundaris.

Estem a TELEGRAM. Clica aquí t.me/blanesaldia i segueix-nos

Algunes de les actuacions concretes que està previst desenvolupar en diverses fases són la millora del camí públic de Can Palomeres, la restauració ecològica de la riera, l’adequació de la mina del Miner, la construcció d’un pàrquing per a sis vehicles i l’adaptació de l’aula ambiental a l’estació de càrrega per acollir una exposició permanent sobre el paisatge miner i l’educació ambiental.

Part de les muntanyes de Can Palomeres, que inclou les mines del mateix nom, forma part de la xarxa Natura 2000. Els principals elements d’interès comunitari que van motivar la seva designació com espai natural protegit recau, a banda de la presència de les diverses espècies de ratpenats, pels boscos d’alzinars i de pinedes mediterrànies, reconeguts com a hàbitats d’interès comunitari, que són, alhora, zona d’alimentació i cria de quiròpters i d’altres espècies d’invertebrats d’interès comunitari.

Fotos: Generalitat de Catalunya