Malgrat de Mar tindrà un Servei d’Orientació Jurídica

El servei funcionarà només 4 hores a la setmana

El Servei d’Orientació Jurídica (SOJ) de Malgrat de Mar es posarà en marxa el proper 15 de maig. Aquest servei, que es va presentar ahir a la sala de plens del consistori, donarà també servei a altres poblacions com Fogars de la Selva, Palafolls i Tordera. El SOJ assessorarà persones usuàries de serveis socials en temes derivats de la crisi econòmica com ara impagaments de lloguer, d’hipoteca o de subministraments, deutes o ruptures familiars, entre altres. Per accedir a aquest servei, cal fer-ho a través de Serveis Socials.

Aquest servei s’oferirà des de l’Àrea de Serveis Personals del carrer de Ramon Turró de Malgrat dues hores el primer i el tercer dimarts de cada mes. El SOJ proporciona un assessorament jurídic especialitzat a persones que es troben amb problemes derivats d’impagaments de lloguer, d’hipoteca o de subministraments, deutes o ruptures familiars, problemàtiques creixents en un context de crisi econòmica.

Aquest servei es presta des de la Diputació de Barcelona amb la col·laboració dels Col·legis d’Advocats que actuen als municipis de la demarcació de Barcelona i es complementa amb l’oferta de Servei d’Orientació Jurídica que el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya ofereix a la ciutadania en general.

Les persones usuàries disposen d’una cita prèvia mitjançant derivació dels equips de serveis socials, i són ateses per lletrats i lletrades adscrits als respectius col·legis d’advocats. Es fa una primera orientació no directiva i gratuïta, sobre la problemàtica plantejada i, en el seu cas, si es donen les 2 condicions legals necessàries, es procedeix a iniciar la tramitació de l’expedient per al reconeixement de la justícia gratuïta, i l’assignació d’un advocat d’ofici.

Actualment hi ha en funcionament 23 punts que donen servei a 178 municipis. Durant l’any 2012 es posaran en funcionament 10 punts més, i es passarà a donar cobertura a 255 municipis, un 82% del territori. Malgrat de Mar és un d’aquests nous punts.

Presentació del nou servei

La principal consulta, els asumptes de família

Al llarg dels anys 2010 i 2011 s’han atès a 9.455 persones amb problemàtiques jurídiques relacionades amb l’actual situació de crisi. Els Col·legis d’Advocats de Barcelona, Sant Feliu, Manresa, Vic, Sabadell, Granollers i Mataró, han prestat més de 4.300 hores d’atenció destinades a les persones usuàries dels serveis socials municipals. El tema principal de consulta ha estat durant l’any 2011 el dret de família (un 37,16%), i en aquest àmbit, predominen les consultes sobre divorcis i separacions, que representen dos terços del total, seguides de les qüestions relacionades amb la reclamació d’aliments i la guarda i custòdia dels fills. La temàtica que, en segon lloc, ha rebut més atenció és l’habitatge, que suposa el 30% de les consultes totals, un 15,52% per arrendaments i un 14,64% per procediments civils, que en la seva immensa majoria versen sobre dret hipotecari i obligacions contractuals.

El perfil de l’usuari del SOJ és el d’un home, d’entre 40 i 50 anys, nascut a l’Estat espanyol, en situació d’atur i que viu al mateix municipi on es presta el Servei d’Orientació Jurídica. Es tracta, per tant, d’un perfil molt afectat per l’actual situació de crisi.

L’acte de presentació d’aquest servei, celebrat ahir, ha estat presidit per l’alcaldessa, Conxita Campoy, el diputat d’Igualtat, Ciutadania i Benestar Social, Josep Oliva, i la diputada a la junta de govern del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Carme Valenzuela. L’alcaldessa ha reconegut la important tasca que s’està fent dins el difícil context actual. «Vull reconèixer l’esforç que s’està fent. Quan més institucions treballem plegades millor. No podem anar sols, hem d’anar a la una davant la difícil situació que tenim. A Serveis Socials es venen persones que mai havien fet ús d’aquest servei, no són usuàries, és un símptoma de la situació que vivim», ha destacat l’alcaldessa.

Per la seva part, Josep Oliva ha remarcat que «aquest servei el que fa és orientar, no resoldre, sinó donar l’orientació necessària perquè l’usuari sàpiga on ha d’adreçar-se per resoldre el problema». Carme Valenzuela ha explicat que aquest servei «apropa la justícia als ciutadans i als municipis».

A l’acte hi ha assistit la regidora d’Acció Social i Ciutadania, Mercè Mora, i altres regidors del consistori com Antoni Puignou, Neus Serra, Obdúlia Cuatrecases i Rosa Maria Aubanell, així com tècnics de Serveis Socials i altres membres del Col·legi d’Advocats.