Les famílies accediran a partir de la valoració efectuada pels professionals dels serveis socials bàsics municipals, seguint un barem que contempla la situació econòmica i social de la família.
Per altra banda, aquests ajuts estan vinculats a un pla de treball individual i familiar i paral·lelament es vol oferir formació i orientació per afavorir l’estalvi domèstic, el consum responsable i l’adquisició d’hàbits bàsics. La coordinadora de Benestar Social, Mercè Ginesta, ha dit que l’objectiu és atendre millor les famílies.
El projecte es desenvoluparà en xarxa, amb la col·laboració de la Creu Roja de l’Alt Maresme, que gestionarà l’estoc d’aliments i coordinarà els voluntaris que s’encarregaran del lliurament dels aliments. L’obtenció dels aliments es fa per diferents vies: les donacions d’excedents de la Unió europea, els donatius, les campanyes de recaptació i les compres, que permetran complementar i diversificar els productes. La regidora de Benestar Social , Carme Aragonès, i la coordinadora de l’Àrea, Mercè Ginesta, han dit que la majoria d’aliments ja han arribat i ja és a punt l’equip de voluntaris de Creu Roja, als quals han agraït el seu suport.
Des de l’inici de la crisi econòmica el nombre de famílies beneficiàries d’ajuts de primera necessitat s’ha multiplicat gairebé per set. Des de Benestar Social, també s’observa que la durada d’aquests ajuts s’allarga, atès que les situacions de precarietat es cronifiquen i l’accés a prestacions com la Renda Mínima d’Inserció (RMI) s’han restringit i alentit.
Fins ara aquests ajuts s’oferien a través de vals que es podien bescanviar en diferents comerços col·laboradors del municipi. Tot i així, l’augment de beneficiaris ha fet replantejar el sistema per tal d’optimitzar els recursos disponibles. Durant tot el 2011 s’ha estat treballant en el canvi de model que s’ha basat en experiències d’altres municipis pioners.
Text i foto: Radio Pineda