L’INS Lluís Companys de Tordera s’afegeix a la celebració del Dia Internacional PI

INS

INS Lluís Companys de Tordera

Aquest dilluns dia 14 de març de 2016, en anglès 3/14/16, es va commemorar el dia internacional del número PI per la coincidència a l’aproximació més coneguda de PI, que és la relació entre la longitud de la circumferència i el seu diàmetre.

L’alumnat, el professorat i tot el personal de l’Institut Lluís Companys de Tordera, liderats pel departament de Matemàtiques del centre, ha preparat exaustivament aquesta efemèride amb setmanes d’antelació: recollint llaunes buides de beguda, preparant rodes per mesurar distàncies, fent geoplans i treballant la quadriculació per fer càlculs de superfície… i un llarg etcètera.

La culminació, abans de la celebració de la diada matemàtica, ha estat la neteja i preparació de les llaunes per poder-les utilitzar tant per fer diversos “gigacercles” amb el seus diàmetres corresponents i poder, a partir del nombre de llaunes utilitzades, calcular una aproximació del nombre PI (nombre de llaunes del cercle/nombre de llaunes del diàmetre=PI).

INS Lluís Companys de Tordera

INS Lluís Companys de Tordera

La jornada s’ha iniciat a les 11.30 del matí d’aquest dilluns tant especial i ha consistit en la realització de tallers de contrucció de tetraedres de cartolina fins a fer un Fractal Tridimensional de Tetraedres de Sierpinski, l’engatxat repetitiu de llaunes de refresc de tres en tres, fins assolir les iteracions progressives del fractal “Triangle de Sierpinski” que es poden veure a les imatges adjuntes. Simultàniament s’han construït diversos cercles de llaunes al pati del centre per demostrar que la relació entre la longitud del cercle i el seu diàmetre és sempre la mateixa i més exacte a més grandària del cercle.

Pràcticament no caldria ni explicar les conseqüències del descobriment de la relació entre el cercle i el diàmetre, és a dir, del nombre PI. Documents del 1900 aC., al Papiro de Ahmes concretament, ja mostren aproximacions a PI i així fins el moment actual. És evident que el nombre PI, a més de fer anar de corcoll a estudiants primerencs, fa possible càlculs de superfícies corbes i s’aplica en els càlculs, dissenys de l’arquitectura antiga i moderna, en l’enginyeria…

INS Lluís Companys de Tordera

INS Lluís Companys de Tordera

Els fractals els trobem en primer lloc a la mateixa natura, per exemple, un arbre i les seves braques i branquillons creixen amb una reiteració seguint un procés d’autosemblança, en el qual una part se sembla al total. Aquests sistemes naturals, estudiats i modulats per la geometria, que no és euclidiana, tenen múltiples aplicacions com ara en el dibuix assistit per ordinador, el disseny de les imatges de pel·lícules i de videojocs o en la tecnologia de les antenes del telèfons mòbils, per anomenar alguns exemples.

Aquestes jornades, a les quals l’Institut Lluís Companys de Tordera i els seus departaments didàctics s’hi aboquen amb idees, innovació i recursos, serveixen per apropar als alumnes de forma tangible els avenços humanístics i cientificotecnològics.

Volem despertar en els nostres alumnes l’interès i la curiositat: motivació.