Malgrat de Mar va celebrar ahir al migdia la festa d’inauguració de l’edifici, destinat a arxiu municipal, i la rehabilitació de la torre modernista de la Vídua de can Sala. Centenars de persones van assistir a l’acte i van visitar els dos edificis. L’alcaldessa, Conxita Campoy, va agrair l’esforç de totes les persones que han fet possible aquests dos projectes.
La festa va començar amb una cercavila a ritme de gralla pel carrer del Carme i el carrer de Mar. A la porta dels dos edificis, hi havia alguns personatges il·lustres de Malgrat com Zenòbia Camprubí, Ramon Turró, Marià Cubí i Fèlix Cardona. Uns actors van donar vida a aquests malgratencs de renom per acompanyar autoritats i ciutadania en la inauguració del nou edifici de l’arxiu municipal i la rehabilitació de la Torre de la Vídua de can Sala.
Els dos edificis van restar oberts al públic fins a les 18 h i l’Ajuntament preveu organitzar jornades de portes obertes aquesta propera primavera perquè els ciutadans i ciutadanes puguin visitar les instal·lacions abans de la posada en funcionament com a arxiu.
L’arquitecte Xavier Guitart i el seu equip han estat els responsables dels projectes de construcció de l’edifici de l’arxiu municipal i de rehabilitació de la Torre de la Vídua de can Sala. L’equip redactor dels projectes va idear les dues propostes, defensant la voluntat que es converteixin en un clar referent del patrimoni i de la memòria històrica de Malgrat.
La construcció de l’edifici destinat a arxiu municipal ha costat 1.600.413 euros, els quals han estat finançats íntegrament a través del Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local (FEOSL) del govern de Madrid.
La rehabilitació de la Torre de la Vídua de can Sala ha suposat una inversió de 891.703,89 euros, que ha estat finançada amb un ajut de 400.000 euros procedents del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC), que atorga la Generalitat de Catalunya. La resta de la inversió ha estat aportada per l’Ajuntament de Malgrat de Mar.
Organisme de Gestió Tributària
L’Ajuntament i la Diputació de Barcelona han arribat a un acord per ubicar a la Torre de la Vídua de can Sala, l’Organisme de Gestió Tributària i a canvi la Diputació assumirà la despesa de manteniment de l’edifici. Aquest acord també preveu que la sala polivalent, que hi ha a la planta de dalt de la torre, sigui d’ús municipal.
La Torre de la Vídua de can Sala, catalogada com a bé cultural d’interès local, ha recuperat la imatge exterior i interior que va projectar l’arquitecte Esteve Rocafort i Carreras al 1909 quan es va construir l’edifici modernista. L’equip de Xavier Guitart ha portat a terme un restauració minuciosa i rigorosa per recuperar la imatge originària de l’edifici.
Els treballs de redacció del projecte es van allargar més del previst perquè els autors van estudiar a fons i amb molt acura la història i l’arquitectura de la torre. D’aquesta manera, la proposta final ha inclòs un minuciós catàleg per recuperar portes, finestres, balconeres, òculs, peces de ceràmica, enrajolats, teules, capitells, estucats i baranes, entre molts altres elements. Un dels elements més destacats i laboriosos ha estat la cúpula i també la tanca de tot el recinte.
El Servei d’Arxiu Municipal, ubicat fins ara a l’Ajuntament, pateix des de fa anys una situació de colapse per la manca d’espai. A més, les seves actuals instal·lacions no permeten donar tot el servei desitjable, sobretot als usuaris externs, així com garantir unes condicions de conservació de la documentació òptimes.
El nou edifici dobla, pràcticament, la capacitat d’emmagatzematge actual per a paper, de manera que es preveu que la capacitat sigui suficient per als propers 30 anys. La nova instal·lació està dotada d’espais per a formats especials (fotografies, pel·lícules, suport digital…), fet que permetrà conservar millor aquest tipus de documentació. A més, disposa d’una sala de consulta per atendre els ciutadans així com als investigadors i als escolars. En aquesta sala es podrà consultar al documentació en paper i/o en format digital. També compta amb una sala polivalent per a diversos actes culturals.
L’edifici del nou arxiu és un immoble sostenible. Concebut per permetre un estalvi elèctric del 81% i un estalvi en emissions de CO2 a l’atmosfera del 74%, és el que es coneix com a un edifici de qualificació energètica A.