Des de principis d’octubre, i especialment des del passat dia 15, s’han pogut detectar diverses colles recollint pinyes arreu del Maresmel, segons informa la Federació de les Agrupacions de Defensa Forestal del Maresme, que ha detectat aquesta activitat a Argentona, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt, Cabrils, Calella, Pineda de Mar, Tordera i Palafolls.
La crisi està obligant a moltes persones a buscar-se la manera per a guanyar diners per a subsistir, i la recollida de les pinyes és un modus de viure durant una curta temporada a finals d’any. Malgrat tot, no sempre es compleix la normativa que condiciona com i quan s’ha de recol·lectar la pinya.
Així, abans de l’inici de la temporada ja s’hauran recollit entre un 40 i un 60% de la producció anual de pinyes. L’ordre del 18 de juliol de 1991 ordena el sector de la recollida i comercialització de pinya i pi pinyer.
En aquesta normativa s’obliga al recol·lector de pinyes a disposar de la necessitat de llicència vigent per recollir les pinyes i de l’autorització escrita del titular del terreny en el qual es realitza la recollida. Així mateix, determina que el període hàbil de recollida de pinyes és de l’1 de novembre al 15 de maig. Per tan, fins l’1 de novembre no es pot recollir la pinya i tampoc comprar-la, ja que estem en període de veda.
Tanmateix, aquesta recollida il·lícita comporta altres danys colaterals al medi, com el fet de recollir les pinyes del segon any, encara immadures, com la de la fotografia feta a Argentona (La Barca), les quals encara els hi falta un any per poder ser agafades de forma legal, però que son molt útils per usos culinaris fóra del nostre país.
No ens podem oblidar, per altra banda, els mal de caps que pot portar aquesta recollida per la propietat, sigui pública o privada, en cas d’accidents dels recol·lectors, com la reclamació i posterior sentència que obligava a un Ajuntament del Maresme a indemnitzar un recol·lector de pinyes que va tenir un accident en un bosc de propietat municipal.
Finalment, la recol·lecció il·legal, comporta pèrdues econòmiques a la propietat forestal, en prendre un dels pocs aprofitaments rentables que produeixen els boscos del Maresme i Vallès Oriental.
En aquest sentit, des dels Agents Rurals, Mossos d’Esquadra, Policies Locals i ADF, s’està fent el control d’aquest furtivisme, per intentar que s’apliqui la normativa i s’evitin danys als boscos i a les persones.