En aquesta ocasió, els assistents a la conferència mensual que organitza l’entitat local Aula Blanes –presentada sota el títol Bolaño, detectiu literari-, van poder conversar extensament sobre la seva obra. Ho van fer a través de les aportacions del crític literari Òscar Carreño i l’escriptor i amic personal de l’autor xilè, Antoni García Porta, que van apropar algunes de les claus de l’experiència vital que representa l’obra de Bolaño.
Plantejada en un format de conversa dels dos ponents que es va obrir amb el pas dels minuts a la resta del públic, Carreño i Porta van resseguir amb detalls i anècdotes els grans títols d’aquesta obra. A.G. Porta –que l’any 1984 va coescriure amb Bolaño la novel·la Consejos de un discípulo de Morrison a un fanático de Joyce- va destacar de l’autor xilè que semblava que ho sabia tot, així com la seva extraordinària capacitat per recordar i mantenir en la memòria. En aquest sentit, va comentar que Bolaño tenia clar que volia ser escriptor i que els seus esforços titànics es mostren en les seves novel·les, així com al seu arxiu amb infinitat de llibretes de la marca “Miquel Rius”, amb pàgines repletes “d’una vida de treball i de moltes hores de lectura i escriptura”.
L’adjectiu per l’obra de Bolaño: Universal
A l’hora de cercar un qualificatiu que defineixi l’obra que ens ha deixat l’escriptor, aquest no és altra que Universal per diferents motius. Un d’ells és per l’abast i les llengües a les que s’ha traduït la seva producció. Com a mostra, es va poder veure exposada a la sala de la biblioteca una selecció de les traduccions de la novel·la que du per títol 2666, un recull on destacava l’edició especial en audiollibre de més de 30 hores.
En aquest sentit, durant l’acte d’aquest dimarts, els dos ponents també van relatar com va entrar i com ara triomfa als EEUU de la mà dels grans crítics literaris. Carreño va destacar que en els darrers anys s’ha erigit com la figura de referència de la literatura sud-americana, prenent el relleu a Garcia Márquez.
Una altra raó per atorgar-li l’adjectiu d’Universal és per l’ampli marc cultural de referència. A.G. Porta va fer notar que llegia molt i de tot, que havia entès que llegir era la clau per escriure. Com exemple, va recordar que en la primera novel·la que van escriure junts sobre els anys 80, Roberto Bolaño estava llegint Anselm Turmeda, Freud, Dante, Macedonio, Cervantes, Baudelaire i altres de diversos en època i estil.
També es considera Universal per l’ambició espacial de l’obra, ja que és capaç d’incloure 35 espais en una mateixa novel·la i d’unir escenaris tant diversos com Mèxic, Paris o Viena, amb Lloret de Mar, Malgrat, Sant Pol o Blanes. Els conferenciants van remarcar igualment la presència d’allò més local: de llocs i personatges de Blanes, d’escenaris quotidians que apareixen en els seus llibres.
La conversa dels dos conferenciants va permetre ahir al vespre arribar a conceptes de Bolaño com la relació entre la literatura i la mort, el joc, la segona guerra mundial, la barreja de ficció i realitat, els homenatges als seus escriptors referents, detalls sobre la seva obra poètica, així com un farcit i molt entretingut debat amb els assistents que va servir per tancar l’acte. Pels dos guies literaris de la xerrada, l’autor xilè ha aconseguit el miracle de fondre l’alta literatura i la cultura popular, i això l’acosta a tota mena de lectors.
El proper acte inclòs dins el programa d’homenatge a Roberto Bolaño tindrà lloc el proper dissabte 25 de maig, amb el Ralli Fotogràfic Infantil organitzat amb la col·laboració de l’AFIC Blanes (Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica de Blanes).