La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de Blanes ha fet arribar una proposta de moció a tots els grups municipals amb representació al consistori per impulsar la modificació del Reglament Orgànic Municipal (ROM). L’objectiu de la moció és promoure la participació ciutadana directa als plens municipals per part dels ciutadans, entitats i partits polítics en els òrgans decisoris municipals.
Tal i com s’exposa en el contingut de la moció, moltes de les accions que repercuteixen en el dia a dia de la vida local es proposen, debaten i aproven al ple municipal. Per això entenem que caldria obrir el funcionament d’aquesta institució i permetre que els ciutadans i entitats hi puguin participar d’un manera més activa i directa.
Des de la CUP considerem que per progressar en la qualitat democràtica del nostre municipi i de la societat en general cal plantejar la possibilitat d’anar més enllà d’exercir el dret a vot cada quatre anys. Cal impulsar polítiques reals per fomentar i permetre que els ciutadans decidim i definim entre tots quin és el Blanes que volem.
En aquest sentit, és important recordar que la totalitat dels grups municipals que actualment ostenten representació en aquest Consistori es van comprometre en els respectius programes electorals a fomentar la participació ciutadana. A més, en el ple ordinari del passat mes de juliol es va aprovar amb suport de la gran majoria dels grups municipals l’elaboració d’un Pla Director de Participació Ciutadana, posant-se de manifest la predisposició del plenari vers l’impuls de polítiques participatives.
Modificar el ROM aquest any
Reproduïm a continuació les propostes que figuren en la moció de CUP Blanes
1.- Iniciar aquest mateix any el procés de modificació del redactat de l’actual reglament orgànic municipal (ROM) per tal d’incorporar en el seu articulat la possibilitat que els ciutadans i les entitats de Blanes puguin participar i intervenir directament als Plens municipals sota els següents criteris:
2.- Permetre als ciutadans, entitats o partits polítics que tot i no obtenir representació van concórrer a les anteriors eleccions municipals a Blanes, presentar propostes per tal que aquestes siguin incorporades com a tema de debat i discussió a l’ordre del dia dels Plens municipals, sempre i quan vinguin avalades per un suport social mínim definit pel propi ROM, sense que en cap cas s’exigeixi superar les 250 signatures de ciutadans majors de 16 anys empadronats a Blanes o l’aval de 5 entitats censades al registre municipal d’entitats.
3.- Permetre que les propostes presentades per ciutadans, entitats i/o partits polítics puguin ser exposades i defensades en primera persona pels mateixos proposants, tot gaudint dels mateixos drets i deures que qualsevol grup municipal amb representació al consistori (segons els articles 109 i 110 de l’actual ROM).
4.- Abans de finalitzar el 2013, portar al Ple la proposta de modificació del ROM per la seva aprovació inicial i, d’acord amb la Llei municipal i de Règim Local de Catalunya, iniciar el procés d’informació pública, al·legació i aprovació definitiva.
5.- Informar a les associacions locals i a la ciutadania, a través del cens d’entitats i dels mitjans adients de què disposa l’Ajuntament, de l’adopció d’aquest acord.
6.- Una vegada aprovada definitivament la modificació del reglament fer-ne màxima difusió i informar, mitjançant una convocatòria pública oberta, a tota la ciutadania i entitats per exposar-los les possibilitats que oferirà el nou ROM i animar-los a ferne ús.