La consellera d’Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, Carme Capdevila; el president de la Diputació de Girona, Enric Vilert; el bisbe de Girona, Francesc Pardo; el president de la Fundació Caixa Girona, Manel Serra; i el president de la Fundació Privada Banc dels Aliments, Oriol de Ribot, han signat avui un conveni de col·laboració per a la implantació del programa d’accés als aliments «Consum solidari».
Aquest conveni permetrà posar en marxa els centres de distribució d’aliments; un instrument de lluita contra la pobresa en un context de coresponsabilitat de les persones.
Aquest programa introdueix l’aplicació als beneficiaris de quotes de participació d’un 33 % aproximadament respecte al cost de la cistella d’aliments adquirida. El conveni permetrà ampliar la cobertura actual, consolidar el treball en xarxa que es fa des del món local i implicar les persones beneficiàries i capacitar-les per afrontar de manera autònoma i responsable la situació en què es troben.
La finalitat és avançar i consolidar la feina que les institucions públiques i privades realitzen envers les persones que es troben en situació de pobresa i exclusió social, ampliant el nivell de cobertura de les necessitats bàsiques primàries i reforçant la dimensió promocional i educativa amb les famílies i el treball en xarxa.
Per iniciar el projecte s’estableix una prova pilot amb els ajuntaments de Girona, Salt, Palamós, Lloret de Mar, Olot i Figueres mitjançant un conveni entre les institucions i entitats promotores. Aquesta prova pilot tindrà una durada de dos anys.
En aquest termini i mitjançant les clàusules establertes en el conveni, les institucions i entitats promotores del projecte treballaran per establir els mecanismes per a la continuïtat i el finançament del projecte.
En aquests moments, ja s’ha redactat un reglament marc de funcionament, que serà el punt de partida per a cada lloc on s’implanti el projecte i que s’adaptarà a cada realitat local. També s’ha concretat la forma de contribució econòmica de les famílies. El plantejament és considerar les famílies beneficiàries com a «sòcies» d’un projecte social, a les quals, per tal de poder participar del projecte, s’assignaran unes quotes de contribució en funció d’uns barems econòmics que parteixen de la renda de suficiència catalana. Les quotes van dels 0 als 8 euros. L’import d’aquestes quotes serà un referent, i cada localitat el fixarà segons la realitat de les famílies amb què treballin.
Aquest sistema permet deixar clar que no s’estan comercialitzant aliments, sinó que les persones que hi participen contribueixen a la sostenibilitat econòmica del projecte per tal de poder oferir unes cistelles més variades, com també que més persones se’n puguin beneficiar.
L’aportació econòmica és també un element clau per garantir la coresponsabilitat de les famílies en el projecte. Així doncs, les cistelles poden estar formades tant per aliments procedents de la UE com pels comprats per Càritas, amb un sistema únic de lliuraments. El projecte fomentarà l’adquisició d’hàbits de consum responsables dels participants a fi d’optimitzar en les famílies els recursos econòmics disponibles per a despeses bàsiques.
Edició: JFG / Foto: Diputació de Girona