El municipi de Palafolls s’ha afegit al projecte de dinamització cultural i turística del Vescomtat de Cabrera, un projecte que té com a objectiu posar en valor el patrimoni material i immaterial d’aquesta jurisdicció feudal.
Estem a TELEGRAM. Clica aquí t.me/blanesaldia i segueix-nos
A més, es vol generar una proposta conjunta per atraure visitants als municipis participants, a través de la promoció de l’activitat cultural i econòmica entorn dels recursos vinculats al vescomtat.
El passat divendres 14 de març es va fer l’acte d’adhesió del municipi de Palafolls al projecte de dinamització cultural i turística del Vescomtat de Cabrera. La signatura va anar a càrrec del president del Consell Comarcal, Martí Pujals, i de l’alcalde de Palafolls, Francesc Alemany.
A l’acte van assistir el vicepresident 3r i responsable de l’àrea, Albert Sanz, així com el tècnic del projecte, Àngel Vàzquez. Amb aquesta adhesió ja són 13 els municipis que participen.
Palafolls va formar part d’aquest territori a partir de l’any 1382, quan el rei Pere III el Cerimoniós va vendre el castell de Palafolls, terme i drets, als vescomtes de Cabrera. Aquest ha estat un element patrimonial fonamental per comprendre la història de la zona, de gran interès cultural, històric i arquitectònic, i de referència en el vescomtat.
El municipi s’adhereix al projecte afegint dos nous elements patrimonials. Un és l’esmentat Castell de Palafolls, construït entre els segles X i XI; va ser una fortificació clau dins del vescomtat, ja que protegia els límits meridionals del territori i controlava les rutes que connectaven la costa amb l’interior.

Castell de Palafolls
L’altre element que s’afegeix al projecte és l’església de Sant Genís, documentada l’any 947, quan estava supeditada al monestir de Sant Pere de Rodes. Aquest és un element important per al municipi ja que aquesta església regia el nucli poblacional del que avui en dia és Sant Genís de Palafolls, element fundacional de l’actual municipi de Palafolls.
Amb aquest, ja són 43 els elements patrimonials que s’han posat en valor amb el projecte del Vescomtat de Cabrera, que des de l’any 2017 ha estructurat una proposta al voltant de tot el llegat patrimonial i el relat històric dels Cabrera a les comarques de la Selva, el Maresme, el Vallès Oriental i Osona.
El president de l’ens selvatà, Martí Pujals, ha explicat que l’objectiu del projecte «ha estat posar en valor tot aquest patrimoni material i immaterial i desenvolupar una proposta conjunta per atraure nous públics als municipis que hi participen».
Estem a WHASTAPP. Clica en aquest enllaç per seguir-nos i activa les notificacions
Pujals ha destacat la importància de la participació de més municipis. «El projecte continua creixent i guanyant força, i enforteix el seu compromís amb la preservació i difusió del patrimoni històric del nostre territori».
Per la seva banda, l’alcalde de Palafolls, Francesc Alemany ha assenyalat que «amb la signatura d’aquest conveni i l’entrada en aquest projecte, el que busca és posar en valor el patrimoni vinculat en aquesta franja històrica». En aquest sentit, Alemany ha assegurat que té tot el sentit per Palafolls ja que «tenim un dels castells de referència d’aquesta família que és el de Palafolls, a banda de l’església de Sant Genís».
Alemany va afegir que la població ha obtingut una subvenció del Ministeri d’Industria i Turisme tres milions d’euros per invertir en el castell.
A partir d’avui formaran part del projecte els municipis d’Anglès, Arbúcies, Blanes, Breda, Hostalric, Lloret de Mar, Osor, Palafolls, Riells i Viabrea, Riudarenes, Sant Feliu de Buixalleu, Sils i Vidreres.
En els propers mesos està previst que se sumin al projecte els municipis següents: Fogars de la Selva i Massanes (la Selva), Malgrat de Mar (Maresme), l’Esquirol i Roda de Ter (Osona) i Sant Esteve i Santa Maria de Palautordera (Vallès Oriental).
Aquestes noves incorporacions permeten que el projecte Vescomtat de Cabrera passi de 13 a 20 municipis, i es consolidi com una de les iniciatives patrimonials més importants de Catalunya. Aquest ambiciós projecte abasta ara quatre comarques i treballa per la posada en valor del patrimoni arquitectònic vinculat a la família feudal dels Cabrera.
Fotos: Consell Comarcal de la Selva i Blanesaldia.com