Els Bancs dels Aliments posen en marxa el Gran Recapte 2024 amb la crida al voluntariat

Ja s’ha posat en marxa la campanya Gran Recapte 24, en què participen totes les cadenes de Catalunya i que mobilitzarà prop de 20.000 voluntaris. Divendres 22 i dissabte 23 de novembre es durà a terme aquesta campanya solidària.

Es fa en un format que torna a ser mixt, a través de la recollida d’aliments i/o les donacions per a la compra posterior d’aliments, als establiments col·laboradors.

Estem a TELEGRAM. Clica aquí t.me/blanesaldia i segueix-nos

També es poden fer donacions econòmiques directes des d’avui mateix a través de la pàgina web www.granrecapte.org, i del Bizum 33596, canals que romandran oberts fins al 5 de desembre. La campanya permetrà recollir aliments per poder ajudar les famílies més vulnerables del nostre entorn durant un trimestre.

En aquest sentit, en la presentació de la campanya, el president del Banc dels Aliments, Lluís Fatjó-Vilas, ha destacat la situació de la pobresa a Catalunya, «Les xifres de la pobresa son escandaloses: veiem que el 9% de la població està en una situació de pobresa severa. Son unes 600.000 persones i, amb els aliments que els aportem volem que aquesta part de la població més castigada tingui una ajuda per poder disposar d’aliments i d’una dieta més saludable».

Fatjó-Vilas ha remarcat que hi ha una constant pèrdua de la capacitat adquisitiva per molta part de la ciutadania: «S’han precaritzat molts llocs de treball, i s’està patint la manca d’habitatge a Catalunya i l’elevat cost dels lloguers. Això té una forta incidència que desequilibra molts pressupostos familiars i no els permet tenir-ne prou per comprar aliments», ha remarcat.

Calen més de 16.000 voluntaris

Des d’avui, totes les persones interessades en col·laborar amb el Gran Recapte, ja poden inscriure’s a la campanya a través del web www.granrecapte.org.

Es necessiten un mínim de 16.000 voluntaris i voluntàries, per cobrir els més de 2.200 punts de recollida arreu de Catalunya (dels quals, 1.500 a Barcelona, 300 a Girona, 224 a Lleida i 200 a Tarragona).

La directora del Banc dels Aliments de Barcelona, Elisabet Viladomiu, ha agraït la col·laboració de milers de voluntaris que cada any fan possible el Gran Recapte. Són més de 16.000 persones arreu de Catalunya; és un repte que mobilitza tota la societat: «s’hi impliquen totes les cadenes que tenim a Catalunya, més de 2.200 punts de recollida als establiments, i també mercats i petit comerç».

Estem a WHASTAPP. Clica en aquest enllaç per seguir-nos i activa les notificacions 

Per això es pot considerar, ha dit: «una campanya de solidaritat de Km0, de molta proximitat tant en la donació com en la recepció dels aliments. Hi som els 4 bancs de Catalunya, i hi col.laboren més de 300 entitats que fan arribar l’ajuda de forma immediata a totes les persones que ho necessiten».

Elisabet Viladomiu ha animat a fer voluntariat en grup: «Fem una crida a què tot l’entorn associatiu i empresarial mobilitzi grups per anar als punts de recollida. Animem a empreses que tenen voluntariat corporatiu, caus, esplais, centres educatius, i a tot l’entorn associatiu perquè s’apuntin junts a dinamitzar els espais de donació».

La nova campanya del Gran Recapte: Menja’t les excuses

La campanya de comunicació del Gran Recapte 2024 ha estat ideada per l’agència Putos Modernos i realitzada per Mediapro Brands. Sota l’eslògan Menja’t les excuses, la campanya vol potenciar les donacions, evidenciant la feblesa de les excuses que ens donem de vegades per no col·laborar.

La campanya Menja’t les excuses posa el focus en el moment en què els voluntaris del Gran Recapte demanen aliments o donacions econòmiques per a la campanya. Moltes vegades reben com a resposta una excusa (“Jo ja vaig col·laborar l’any passat”, “No puc fer de voluntari perquè ja tinc plans”, etc.). Enguany, els Bancs dels Aliments volen recollir més aliments que excuses.

Un context social i econòmic cada cop més difícil

Enguany, diversos factors de tipus sòcio-econòmic marquen la campanya solidària del Gran Recapte, i fan més forta la determinació dels Bancs dels Aliments per arribar a les persones en situació de pobresa o risc d’exclusió social.

Un d’aquests factors és la situació de la pobresa a Catalunya: el 18% de la població catalana es troba per sota del llindar de risc de pobresa, i un 8,9% de la població pateix pobresa material i social severa, segons l’enquesta de condicions de vida del 2023 de l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT), que mesura la incidència i la composició de la pobresa a Catalunya.

Un altre element que impacta en l’escenari social és l’alt nivell de preus que han assolit els aliments els darrers anys i que ha afectat directament a la capacitat de compra de la població a Catalunya, agreujant-ne la situació.

A més, aquest mes d’octubre ha finalitzat la pròrroga de la reducció de l’Impost sobre el Valor Afegit (IVA) dels aliments bàsics, que s’aplicava sobre el preu de la llet, l’oli d’oliva, pa, formatges, ous, llegums, fruites, verdures, hortalisses, tubercles, farines i cereals i que ha pujat el preu d’aquests aliments.

L’augment de preus també ha suposat un desequilibri dels pressupostos dels Bancs dels Aliments que ha minvat la seva capacitat de compra d’aliments.

En aquest context, la finalització del programa FEAD (Fons d’Ajuda Europea per a les Persones més Desfavorides) de la Unió Europea ha comportat conseqüències importants per als Bancs dels Aliments, atès que es tractava d’un programa que nodria d’aliments bàsics de forma regular.

Com a conseqüència de tots aquests factors, els Bancs d’Aliments tancaran aquest any amb una xifra significativament inferior d’aliments distribuïts, en relació a la que vam aconseguir l’any 2023.