L’Ajuntament de Malgrat ha presentat el nou escut de la població en un acte celebrat a la Sala Joaquim Garriga de l’Arxiu Municipal la pasada setmana. L’historiador local i membre de la Comissió d’Història i Patrimoni del Consell de Cultura, Joan Piña, va detallar com el fins ara escut de Malgrat no respectava les normatives heràldiques, a més de representar amb errors molt greus la història local.
Estem a TELEGRAM. Clica aquí t.me/blanesaldia i segueix-nos
La Comissió i la Regidoria de Cultura, Arxiu, Gestió Documental i Patrimoni tenen previst oferir en els pròxims mesos més conferències per continuar amb la divulgació del nou escut de Malgrat de Mar, que també inclourà material didàctic per als centres educatius del poble.
La regidora d’Arxiu, Gestió Documental, Patrimoni i Cultura, Lurdes Borrell, va contextualitzar que el procés fins a arribar a aquest nou escut de Malgrat de Mar va començar fa molts anys quan heraldistes i historiadors locals van reivindicar aquest canvi. Va recordar que l’escut que fins ara està en ús «no ha estat mai oficial» i que «la Generalitat mai el va aprovar». Borrell va recordar que tant el fins ara Cap del Servei d’Arxiu Municipal, Josep Maria Crosas, com el nou, Albert Jalil, han compartit aquest procés i hi han pres part.
La regidora de Cultura va remarcar que un escut no és ni un logotip ni una marca, és la identificació i representació de la història d’un poble. «Ens ajudarà a tenir sentiment de pertinença al municipi i a un territori amb molta força», va afegir Lurdes Borrell.
Joan Piña va fer un recorregut en el temps per explicar el perquè d’un nou escut i el com s’ha definit. Va detallar com hi ha constància que ja durant el segle XIX el municipi utilitzava un segell amb un castell o torre i un lleó d’or, seguint criteris de la corona de Castella i Lleó, com molts municipis que no tenien escut propi.
En el procés fins a concretar quin és aquest nou escut, es va constatar la necessitat de mantenir la Torre del Castell com a element patrimonial d’alt valor pel municipi, únic bé cultural catalogat com d’interès nacional de la vila i fortificació a partir de la qual neix Malgrat de Mar, conegut anteriorment com a Vilanova de Palafolls.
També s’ha optat per mantenir els dos escuts nobiliaris presents a les anteriors propostes: la Baronia de Palafolls i el Vescomtat de Cabrera.; així com per incloure la Torre del Castell.
Estem a WHASTAPP. Clica en aquest enllaç per seguir-nos i activa les notificacions
El resultat és un escut caironat truncat i semipartit: al 1r, d’argent, 4 faixes ondades d’atzur; ressaltant sobre el tot una torre de gules tancada d’argent; al 2n, faixat de gules i d’argent, de 6 peces, les d’argent sembrades de creuetes d’atzur; i al 3r, d’or, una cabra arrestada de sable; la bordura de 8 peces també de sable. Per timbre, una corona mural de vila.
A l’acte també van assistir Àngel Vázquez i Joaquim Mateu, tots dos membres del Patronat Vescomtat de Cabrera, que van explicar la vinculació del poble amb els Cabrera.