El Grup Impuls per Girona (GIG), format per les cambres de comerç, les patronals de les comarques gironines i Fòrum Carlemany, valora de forma positiva la recent aprovació de la reforma de la Llei de morositat per part de la comissió d’Indústria, Turisme i Comerç del Congrés i considera que aquesta mesura, en el redactat aprovat, sense les modificacions que es volen fer al Senat és positiva, pel fet que ha de per permetre accelerar els pagaments a les empreses.
La iniciativa, promoguda per CiU i aprovada per unanimitat en gran part de l’articulat, fixa en trenta dies el termini de pagament de les administracions a les empreses a partir del 2013. El termini per al sector privat serà de 60 dies a partir del moment en què els seus proveïdors lliurin els béns o prestin els serveis contractats, sense possibilitat de canviar-ho amb acord de les parts. La proposició de modificació de la llei 3/2004 sobre morositat en les operacions comercials que es vol esmenar al Senat, vol mantenir que el termini podia allargar-se per un temps superior si hi havia acord de les parts.
Si com sembla l’aplicació és gradual i d’acord amb la nova norma legislativa, les administracions públiques, que paguen actualment a 154 dies vista, ho hauran de fer a 55 aquest any, a 50 l’any vinent, a 40 el 2012 i a 30 el 2013. En el cas de les empreses privades i exceptuant el sector alimentari, que hauran de pagar a 30 dies, el període transitori arrencarà amb 85 dies aquest any, 75 el 2012 i 60 el 2013. És evident que els dies han de començar a comptar des que es rep el bé o servei i no pas des que l’empresa rep la factura de l’empresari, cosa que permetria fàcilment burlar la llei. Cal però tenir en compte que molts ajuntaments, amb un endeutament exagerat, ja han fet notar que no podran complir aquests terminis.
El GIG considera que un dels aspectes més positius serà la reducció sobre els costos financers: un total de 9.000 milions, dels quals 6.400 milions corresponen a les petites i mitjanes empreses. Per altra banda, la liberalització de fons que aquesta mesura pot produir en l’estructura financera és molt important, ja que la reducció de 90 a 60 dies suposaria una desinversió del 40% de la inversió a clients, cosa que permetria automàticament la mateixa reducció de crèdit.
Per contra, fins ara, els llargs terminis de cobrament perjudicaven la solvència de les empreses en benefici del sistema financer, per la necessitat de les empreses d’incrementar el seu finançament.