L’Ajuntament de Lloret de Mar ha adquirit un habitatge per destinar a ús social la via de l’exercici del dret de Tanteig i retracte, i de forma imminent es consolidarà l’adquisició de dos habitatges més.
L’import d’adquisició d’aquests tres immobles ascendeix a 241.400€ procedents d’una partida pressupostària de 800.000€ creada per a la compra i adequació d’habitatges socials, a partir d’un acord amb el Consell Veïnal que va aprovar per unanimitat cedir dels Pressupostos Participats amb la voluntat d’atendre l’emergència social causada pels efectes de la COVID-19 al municipi.
Amb TELEGRAM rebràs al teu mòbil les nostres notícies a l’instant. Clica aquí y segueix-nos: t.me/blanesaldia
La regidora d’Habitatge, Jennifer Pérez, explica que “Durant l’any 2021 i fins al moment, s’han valorat 13 habitatges que potencialment es podien adquirir per la via del Tanteig i retracte. D’aquests, finalment, s’ha decidit formalitzar-ne la compra d’aquests tres atès que presenten bon estat de conservació, estan buits i habitables, i la seva ubicació és adequada”.
Actualment s’està a l’espera de poder valorar 4 habitatges més que cal concertar la visita amb la propietat per part de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.
D’altra banda, la regidora d’habitatge explica que “no descartem altres mecanismes per a l’adquisició de l’habitatge i s’està treballant en la seva viabilitat”.
El consistori té actualment deu pisos de titularitat municipal que es fan servir d’allotjament temporal d’emergència. Així mateix, la Borsa de Lloguer social que es gestiona en col·laboració amb la Fundació Ser.Gi permet gestionar més d’un centenar d’habitatges per a famílies en situació de vulnerabilitat social i econòmica.
Altres mesures i iniciatives per aturar l’emergència habitacional
L’Ajuntament de Lloret de Mar, amb la voluntat d’atendre l’emergència habitacional va signar un conveni amb l’Agència de l’Habitatge per adherir-se al Programa Reallotgem a la fi d’allotjar famílies que han perdut l’habitatge habitual per desnonament i es troben en situació de vulnerabilitat. Fins al moment s’han pogut allotjar 12 famílies en pisos i apartaments i l’Ajuntament segueix fent cerca d’habitatges de propietaris particulars interessats a llogar a l’Agència de l’Habitatge.
Així mateix, i en relació a mesures per a la mobilització dels habitatges buits al parc públic d’habitatge, l’Ajuntament va aprovar l’aplicació d’un recàrrec del 50% a l’IBI dels habitatges que estiguin un mínim de dos anys buits per fomentar que els bancs i grans tenidors mobilitzin aquests habitatges cap al parc públic.
Així mateix, entre els mesos de gener i juny s’han realitzat 50 inspeccions a habitatges buits i ocupats propietat de grans tenidors per avaluar-ne les condicions d’habitabilitat i iniciar procediment sancionador en aquells que es constati que romanen buits.
Properament, l’Ajuntament iniciarà un estudi dels habitatges en situació d’ocupació irregular que permeti dimensionar la realitat d’aquest fenomen, assenyalar prioritats d’actuació que permetin dignificar la vida de les persones i atenuar-ne les conseqüències, així com emplaçar als grans tenidors a assumir-ne responsabilitats.
Tanmateix, l’Oficina Local d’Habitatge segueix realitzant l’atenció a les persones que es troben en situació de risc de pèrdua de l’habitatge habitual i que estan pendents d’un desnonament, així com les gestions i tràmits per a fer efectives les prestacions d’habitatge existents.