Ahir als Jardins de Santa Clotilde, es va presentar el primer llibre que publica l’Ajuntament sobre aquests jardins dissenyats per Nicolau M. Rubió i Tudurí, uns dels màxims exponents del paisatgisme català del segle XX.
Des de l’equip de govern municipal es va considerar necessari aprofundir en el coneixement històric d’aquests jardins per poder oferir a la població un major coneixement d’aquest jardins. També, per contribuir a la presa de consciència col·lectiva de la seva importància dins del context cultural i històric en què es varen crear.
D’altra banda, pel seu incalculable valor com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN); i, des de la vessant d’oci, per dotar de major contingut les activitats de dinamització que s’hi duen a terme, adreçades tant al públic local com visitant.
En paraules de Xavier Crespo, «parlem d’un dels espais més emblemàtics de la Costa Brava, uns jardins que hem volgut posar a disposició de la població local i visitant amb tot el seu esplendor, a través del projecte Museu Obert de Lloret (MOLL) i que tindran un altre valor afegit, una documentació detallada de la seva història i essència. Ens trobem davant d’un dels primers exemples de paisatgisme mediterrani».
El llibre, que conté material inèdit, tracta de la història dels jardins, dels seus personatges, de les influències com a paradigma del jardí noucentista i preludi del paisatgisme mediterrani i dels seus continguts (estructura, disseny, vegetació, escultures, aigua…).
S’ha decidit publicar el llibre a través de la col·lecció municipal “Es Frares”. Aquesta col·lecció es va començar a editar l’any 1990 sota la direcció de l’historiador lloretenc Joan Domènech i Moner; i des de l’any 2000, és el Servei d’Arxiu Municipal qui s’encarrega de la seva edició i coordinació.
A través d’aquesta col·lecció, acurada i prestigiosa, es pretén fer difusió d’estudis que tracten sobre qualsevol àrea del coneixement que tingui relació amb Lloret de Mar; en aquest cas, els Jardins de Santa Clotilde. La consolidació dels Jardins de Santa Clotilde Construïts el 1919 per Nicolau M. Rubió i Tudurí, per encàrrec del Marquès de Roviralta, la família en va formalitzar la cessió a l’Ajuntament de Lloret de Mar als anys 90 i van ser oberts al públic l’any 1997.
Rehabilitació
El 2006 el paisatgista Artur Bossy va realitzar-hi una rehabilitació i en els darrers anys s’han restaurat les escultures per fases i s’han posat en funcionament nous equipaments de l’entrada als Jardins (recepció, botiga i serveis). Des de Lloret Turisme, conjuntament amb Patrimoni Cultural i Promoció Econòmica, s’ha endegat una clara aposta per la promoció i la difusió dels Jardins. Actualment, els Jardins compten amb diverses visites guiades tematitzades i la seva afluència ha crescut espectacularment passant dels 5.907 visitants del 2005 als 78.186 de l’any 2009, sense malmetre la pau i l’equilibri d’aquest indret fins fa poc desconegut.
Edició: JFG / Foto: Ajuntament de Lloret de Mar