Avui dimecres, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Envers les Dones, l’Ajuntament de Blanes ha commemorat aquesta jornada, una vegada més, deixant clar el seu NO rotund a la violència masclista. Des de fa molts anys, el consistori blanenc acostuma a organitzar un acte Institucional obert a la ciutadania perquè tothom pugui expressar lliurament i públicament el seu rebuig.
Enguany, però, en seguiment de les mesures preventives sanitàries per contenir l’expansió del coronavirus, l’Ajuntament de Blanes ha estat fidel a aquesta tradició d’una manera telemàtica. Per això, fa uns dies es va enregistrar en vídeo la Lectura del Manifest 25N 2020 consensuat per diverses institucions: l’ACM i la FMC, la Generalitat, la delegació del Govern de l’Estat Espanyol, i les quatre Diputacions de Girona, Barcelona, Lleida i Tarragona.
La lectura del manifest l’encapçalen l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, acompanyat de la regidora de Polítiques d’Igualtat, Marian Anguita, així com del primer tinent d’alcalde, Jordi Urgell, i els i les portaveus dels grups polítics municipals: Olga López, Pepa Celaya, Mònica Rabassa, Cristhian Ortiz i José Morcillo. La il·luminació lila estarà en marxa fins el proper diumenge a la façana de l’Ajuntament de Blanes, igual que la pancarta reivindicativa penjada al balcó exterior de la Sala de Plens.
Manifest 25-N 2020: què puc fer jo per canviar allò que no m’agrada?
Enguany el Manifest Institucional Unitari consensuat posa especial èmfasi en la pregunta de ‘què puc fer jo per canviar tot allò que no m’agrada?’ que solen fer-se les persones que precisament han pres partit per a eradicar les violències masclistes. En aquest sentit, en l’escrit es considera que mai abans hi havia hagut una implicació tan extensa i conscient respecte la violència masclista.
També es recorda que els darrers mesos han estat especialment durs per a les dones i criatures que viuen en situacions de violència, com segurament també ho seran els mesos que encara queden, mentre duri la pandèmia. I és que els agressors modifiquen la violència obrint esquerdes noves per a seguir avançant, adaptant-se a les circumstàncies, que no han fet sinó afavorir els qui els agrada exercir el control, promogut pel necessari confinament.
D’altra banda, també es recorda que enguany fa 60 anys que varen ser assassinades les germanes Mirabal, tres activistes polítiques i membres de la resistència. En honor d’elles es va establir la data del 25 de novembre com a Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. Des de llavors no han cessat els esforços de moviments socials, però també és cert que recentment diverses iniciatives populars han demostrat que s’està esgotant el temps pels agressors masclistes, amb campanyes com #Metoo.