Vídeo contra les retallades en el sector de la discapacitat, publicat a YouTube el 28-11-2012
El Grup ASPRONIS, amb seu a Blanes, es fa ressò de la crida de la Federació DINCAT (Discapacitat Intel·lectual Catalunya, Membre de FEAPS) a participar en la concentració de la Plaça Sant Jaume de Barcelona convocada per dilluns dia 3 de desembre, Dia Internacional de la Discapacitat, de 18.30h a 19.30h, amb el lema «Això sí que no. Si ens retalleu, desapareixem».
Les reivindicacions del Dia de la Discapacitat d’enguany, en la línia del que es va denunciar el passat 20 de maig a l’Arc de Triomf de Barcelona -en una manifestació que va reunir prop de 15.000 persones-, posen de manifest el greu perill que corren els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament (DID): en matèria de treball –amb la destrucció d’ocupació-, en les necessitats de suports, en l’ensenyament inclusiu –a causa de les retallades pressupostàries- o en l’augment creixent de les llistes d’espera, entre d’altres.
Ens guanyem el sou
La partida dels pressupostos de l’Estat destinada a la inserció laboral a Catalunya de persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament (DID) o malaltia mental s’ha reduït un 56% respecte al 2011, i això fa que perillin els llocs de treball de 2.500 persones d’especials dificultats d’inserció, dels 7.300 en total que hi ha a Catalunya en 100 entitats sense ànim de lucre.
Del 50% del Salari Mínim Interprofessional (SMI) que la Llei d’Integració del Minusvàlid (LISMI) determina que ha de subvencionar l’Estat, enguany es percebrà un 42% del Govern Central i la Generalitat de Catalunya s’ha compromès a complementar fins a un 52% del SMI de les persones amb especials dificultats d’inserció que treballen a Centres Especials de Treball (CETs).
Tot i així, l’ajut al SMI serà un 17% menys que l’any passat, quan arribava al 75%. El futur dels CETs es veu així compromès amb les retallades en la subvenció de la feina de les persones amb DID i atès que la competitivitat amb les empreses ordinàries i els marges comercials cada cop són més feixucs.
El proveïment del 50% del SMI que determina la LISMI, més enllà d’una mera subvenció, és una inversió a efectes no només socials sinó també econòmics i reals. Un informe publicat recentment (2 d’octubre de 2012) amb el títol «Análisis del retorno económico directo de la inversión pública en CEE de iniciativa social mediante aplicación de la metodología SROI (Retorno Social de las Inversiones)» posa de manifest que per cada 100 euros invertits per les administracions públiques en els CETs d’iniciativa social, els CETs han aconseguit retornar a la societat 209 euros (l’any 2011) amb la seva activitat. I cal posar èmfasi en els beneficis a nivell personal que comporta la feina per a les persones amb discapacitat.
En l’àmbit laboral, a més a més, fins a la setmana passada no es va publicar la convocatòria d’ajuts als serveis de Treball Amb Suport (TAS) a l’empresa ordinària, un servei que en el cas d’ASPRONIS, com en molts d’altres, s’ha demostrat sobradament eficaç i exitós per inserir persones amb discapacitat en l’empresa ordinària.
Què retallem
Les retallades assistencials han fet minvar els recursos destinats a atendre les necessitats de suport de les persones amb discapacitat. L’Administració ha aplicat enguany una rebaixa del 4,5% en els mòduls de llars-residència; el 3% en residències, i ha congelat els mòduls d’atenció dels serveis d’atenció diürna i d’atenció precoç (infància). A aquests efectes, ha permès flexibilitzar fins a un 8% l’atenció, de manera que els professionals han hagut d’atendre més usuaris o, en alguns casos, s’ha hagut d’acomiadar algun treballador per garantir la viabilitat dels serveis.
El fre en les partides de Treball i Benestar Social han suposat també un inevitable augment de les llistes d’espera dels diferents serveis. La situació actual, però, és més greu en tant que en cas de vacant no es cobreixen places. El servei i la plaça que s’ofertava no admet la incorporació d’una nova persona usuària, la qual cosa també afecta a la rendibilitat dels serveis d’atenció.