La Jornada de neteja ciutadana de les platges, organitzada per l’Ajuntament de Blanes, que s’ha realitzat aquest matí, ha comptat amb la participació de centenars de persones. Des de primera hora del matí i fins al migdia s’han abocat a recollir els residus dipositats al llarg del litoral blanenc arran dl temporal Gloria de la setmana passada.
El punt de trobada ha estat a quarts de 10 del matí a la platja de Sa Palomera, on s’ha citat als voluntaris i voluntàries per lliurar-los el material necessari: guants i bosses. Hi ha hagut gent de totes les edats: des nens fins a jubilats. El gruix més important l’han configurat estudiants de diversos centres educatius públics i privats de Blanes, que han participat acompanyats del respectiu professorat.
També han vingut des d’una mica més lluny, com per exemple un grup de prop d’un centenar d’estudiants d’ESO d’un col·legi de Girona, sensibilitzats amb les conseqüències del temporal Glòria, que s’han traslladat avui al matí fins a Blanes. A banda d’escolars, també hi ha hagut molta presència de voluntaris i voluntàries que pertanyen al teixit associatiu del municipi: des d’entitats esportives i socials fins a associacions de veïns, passant per col·lectius prou singulars i de tota mena.
Més de 30 tones de residus
El personal del Departament de Residus i Neteja de l’Ajuntament de Blanes, identificat amb armilles grogues, s’ha encarregat de monitoritzar els grups de voluntaris i voluntaris que s’han format per racionalitzar la neteja. A cada grup se’ls ha distribuït i assignat un tram de platja senyalitzat amb balisses i pilones, on els han estat acompanyat els respectius monitors i monitores assignades: Lara, Raquel, Andrea, Nil, Lluís, Joan, Lidia, Beatriz, Estrella, Selene i Maria. Abans de començar s’ha fet una breu explicació respecte el senzill procediment a seguir.
Els residus recollits –la primera xifra estimativa és de més de 30 teones- s’han amuntegat en tres fraccions separades per poder reciclar posteriorment. Per una banda, les restes més nombroses: matèria orgànica configurada principalment per restes vegetals (canyes, fulles, troncs, branques, pinyes, etc), i de l’altra la inorgànica dividida en envasos i resta. Se’ls ha remarcat que aquestes tres fraccions quedessin ben separades per poder-les reciclar posteriorment.
També se’ls ha demanat que s’agrupessin en piles les restes recollides al llarg de la platja, arran del passeig i en línia recta per facilitar les tasques als operaris de neteja que les han recollit a mà i amb camions un cop ha finalitzat l’activitat. Les restes vegetals es duran a la Planta de Compostatge de Santa Coloma de Farners on se’n farà compost que servirà per adobar les plantes i elements vegetals.
Per la seva banda, els envasos, plàstics i microplàstics s’han dipositat en bosses transparents al voltant de les pilones que senyalitzaven cada àrea de neteja on s’han distribuït els grups de voluntaris i voluntàries. En aquest cas, aquest tipus de residus es duran a la Planta de Reciclatge d’Envasos. Per últim, tot allò que no es pot reciclar, la matèria ‘resta’, s’ha dipositat en bosses a part i el seu destí serà l’abocador de Lloret de Mar; i les ampolles de vidre senceres que s’han recollit s’han deixat a banda, al costat de les pilones de senyalització.
Abans de començar la jornada, l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, acompanyat de la tinenta d’alcalde d’Enginyeria, Residus i Neteja, Rosa Aladern, així com per d’altres regidors i regidores del consistori, han donat la benvinguda a tothom. El batlle ha agraït la suma d’esforços que han contribuït a que bona part de les platges de Blanes comencin a recuperar la normalitat, almenys pel que fa a la presència de residus i sediments arrossegats pel mar durant el Temporal Glòria.
Fotos: Ajuntament de Blanes