En el marc del treball que s’està realitzant a través de Lloret Turisme, amb la col·laboració de la Fundació Alícia i amb el suport del Gremi d’Hostaleria i l’Associació de Bars i Restaurants de Lloret de Lloret de Mar, per convertir el municipi en una destinació gastronòmica pròpia i de qualitat, l’Agència de Salut Pública de Catalunya ha distingit amb el segell Amed, de promoció de l’alimentació mediterrània saludable, a 16 establiments de restauració del municipi.
EEls restaurants acreditats són el de l’Hotel Xaine Park, el restaurant Mas Romeu, els dels Hotels Guitart (Guitart Gold Central Park Aqua Resort: Mediterranea, Habana i Costa Brava; Hotel Guitart Rosa; i Hotel GEM Wellness & Spa), els dels Hotels Evenia (Hotel Evenia Olympic Garden, Hotel Evenia Olympic Park, Hotel Evenia Olympic Suites i Hotel Evenia Olympic Palace), el de l’Hotel Acapulco, el Restaurant Can Guidet, el de l’Hotel Delamar, el de l’Hotel Samba i el de l’Hotel Surf Mar. Tots promouen l’alimentació mediterrània, com a font d’alimentació saludable, entre els seus comensals, aproximadament uns 3.700 diàriament.
Cal dir que estan en procés d’acreditació 4 restaurants més del municipi. A nivell de la demarcació de Girona, Lloret de Mar és el municipi amb més restaurants acreditats, 16, seguit per Girona ciutat amb 15 i Palamós amb 6, i els segueixen 21 municipis més amb almenys 1 establiment acreditat cadascun. A nivell de Catalunya, Lloret de Mar és el quart municipi amb més establiments acreditats, després de Barcelona amb 140, l’Hospitalet de Llobregat amb 21 i Terrassa amb 19.
L’acte de lliurament de les acreditacions, que ha tingut lloc a la Casa de Cultura, ha comptat amb la presència dels diferents restauradors i de l’alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat; la gerent de Lloret Turisme, Elizabeth Keegan; la subdirectora Regional a Girona, Lluïsa Mas, i el cap del Servei de Promoció de la Salut a Girona, Carles Mundet, ambdós de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.
El reconeixement a una sèrie de restaurants del municipi que compleixen uns requisits per promoure l’alimentació saludable s’emmarca en el pla estratègic per a la reconversió turística del municipi que té la gastronomia com un dels seus valors afegits.
Sobre Amed
L’objectiu de l’acreditació Amed és promoure la salut, a través d’identificar i visibilitzar establiments de restauració que treballin i difonguin l’alimentació mediterrània com a patró d’alimentació saludable. Cal tenir en compte que segons l’Estudi de la restauració a Catalunya, hàbits de comportament i tendències, 2017 (Departament d’Empresa i Coneixement) un 37,5% de la població gironina (un 49,7% a Catalunya) dina almenys un cop entre setmana fora de casa, xifra que augmenta fins a un 55,3% el cap de setmana (un 41,7% a Catalunya). Aquestes dades ens indiquen la importància de disposar arreu del territori d’establiments de restauració amb una oferta saludable. Els restaurants acreditats estan identificats amb un adhesiu a l’exterior que els visibilitza com a establiments Amed.
Per aconseguir aquesta acreditació els establiments han de sol·licitar-ho a través de la pàgina web d’Amed i complir un conjunt de requisits basats en l’alimentació mediterrània com a model d’alimentació saludable. A més, també es demana als establiments acreditats que ofereixin als clients informació sobre opcions de lleure actiu a les zones pròximes als establiments (circuits, passejades, etc.), ja que el programa Amed també està associat a un concepte de vida activa i saludable.
.@Lloret_de_Mar el municipi de les comarques gironines amb més establiments amb el distintiu de cuina mediterrània. L’Agència de Salut Pública ha lliurat les acreditacions #AMED aquest dilluns a 16 restaurants –majoritàriament d’hotels- de la destinació. @lloretturisme #MyLloret pic.twitter.com/4zzpZP7InN
— Nova Ràdio Lloret (@NovaRadioLloret) 1 d’abril de 2019
En els 450 establiments que es van acreditar a Catalunya entre 2012-2018 es va observar abans de l’acreditació que un 72% no utilitzaven oli de gira-sol alt oleic o d’oli d’oliva per fregir, que un 33% no utilitzaven oli d’oliva per cuinar, un 29% no complien amb la presència d’algun cereal integral en el menú…ara ja tots compleixen aquests requisits i d’altres que estan establerts per rebre l’acreditació, de la qual es fa un seguiment biennal.
Amed identifica menjadors laborals (d’empreses, hospitals, residències…), universitats i altres centres de formació, albergs, a més a més de bars i restaurants. Avui ja són 154 municipis de tot Catalunya on hi ha almenys un establiment Amed dels 684 acreditats, els quals tenen capacitat per oferir menús basats en l’alimentació mediterrània a uns 103.300 comensals diaris. A la demarcació de Girona, comptant els establiments acreditats a Lloret de Mar, ja són 64 establiments Amed, en 24 municipis diferents que arriben a 11.355 comensals diaris. Estan en procés d’acreditació 6 altres.
El programa Amed va ser reconegut el 2015 pel Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social amb el Premi NAOS com a millor intervenció de promoció d’una alimentació saludable en l’àmbit familiar i comunitari. El 2017 va ser guardonat amb el VII Premi del Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans (CCNIEC) com a millor iniciativa en el camp de la millora de l’alimentació de la població.
Aquest programa s’emmarca dins de l’estratègia de Promoció de la Salut mitjançant l’Activitat Física i l’Alimentació Saludable (PAAS) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Dins d’aquest Pla, que es va iniciar a Catalunya l’any 2006, s’han dut a terme més de 60 accions en diferents àmbits: l’educatiu, el comunitari, el laboral i també a l’àmbit de la salut.