La gran família de la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria ha viscut aquests darrers anys un intens i continuat cicle de celebracions a través dels 50 anys que han complert consecutivament les dues formacions. El cicle commemoratiu es va tancar el vespre d’ahir dimecres amb la presentació del què haurà estat el seu darrer ingredient: el llibre ’50 anys formant músics’.
L’acte, presentat per l’ex músic i fundador de l’entitat, Jordi Roig, el van encapçalar l’actual presidència, Joaquim Hostench i Dolors Rodríguez. També van intervenir l’autor del llibre, Aitor Roger, i el director de la Banda i Cobla, Jordi Sacristán. Entre els assistents s’hi comptava una nodrida representació d’actuals músics i ex músics, amics i familiars que omplien la Sala de Plens a vessar.
L’acte, com no podia ser d’una altra manera, va incloure una breu intervenció d’una representació de la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria, que va interpretar un poupurri de diverses conegudes i populars peces musicals. Finalment, la presentació es va tancar amb la projecció d’un vídeo amb fotografies històriques de la formació musical, amb música de la banda i cobla.
El títol del llibre ’50 anys formant músics’ ha estat també el lema del cicle commemoratiu que s’ha estat celebrant a Blanes durant els darrers anys amb motiu de tan assenyalada efemèride. Al naixement de la Banda, que va tenir lloc el 21 d’agost de 1965, li va seguir dos anys més tard la posada en marxa de la Cobla.
La que va ser la primera cobla infantil creada arreu de Catalunya, també va escollir un 21 d’agost per a la seva estrena, en aquest cas l’any de1967. L’artífex de totes dues formacions va ser el pare Joaquim Alqueza, a qui la Generalitat de Catalunya li va reconèixer aquest i altres mèrits l’any 1996 amb la concessió de la màxima distinció que atorga el govern català, la Creu de Sant Jordi.
Apadrinada per La Principal de La Bisbal, la posada en marxa de la primera cobla infantil arreu de Catalunya va crear escola, mai millor dit, perquè el seu punt de connexió era i continua sent el Col·legi Santa Maria, que aixopluga des de fa 30 anys l’Escola de Música. El projecte educatiu del Pare Alqueza i les activitats que envoltaven la Banda i Cobla van integrar-se plenament en la vida social de Blanes.
Joaquim Alqueza es va encarregar durant els següents 20 anys -mentre va estar destinat a Blanes-, de seguir potenciant les dues formacions, ajudat des d’un bell principi pels pares i mares dels músics. A continuació aquesta tasca la varen passar a protagonitzar els propis pares i mares, sempre amb el suport de la comunitat religiosa. Actualment està constituïda en l’Associació Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria, una entitat sense ànim de lucre que també compta amb una Big Band i l’Escola de Música per complementar l’educació dels joves músics.
Durant més de 50 anys, hi ha hagut molta gent que ha fet una gran feina sense esperar res a canvi, només pensant en el millor per als alumnes i l’entitat. Són persones i músics que farceixen l’extensa història de la Banda (1965) i la Cobla (1967), havent deixat una empremta que es recorda al llibre a través del testimoni de 25 músics i personalitats vinculades a l’entitat musical blanenca.
Així, hi ha des del compositor i músic de tenora Jordi Molina fins al pianista Carles Marigó, passant pels compositors internacionals Marc Timon i Josep Maria Guinart, entre d’altres. El llibre ’50 anys formant músics’ l’ha editat l’Associació Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria de Blanes amb el suport de la Diputació de Girona, i inclou una gran quantitat d’il·lustracions de procedència privada i d’arxius.
Qui signa el llibre, l’historiador Aitor Roger, no s’ha limitat a fer una tasca de recull de dades per fer el recorregut d’aquest primer mig segle de vida. Com sol ser habitual en tots els treballs commemoratius que ja ha signat amb anterioritat hi posa tot el seu cor, afegint detalls que molts cops els mateixos integrants de l’entitat del recopilatori desconeixien.
Fotos: Ajuntament de Blanes