El Consell Comarcal de la Selva i la Direcció General d’Igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies han signat aquesta setmana un conveni per a impulsar un nou Servei d’Atenció Integral (SAI) per a defensar els drets de les persones lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals (LGTBI).
La signatura ha anat a càrrec de la directora general d’Igualtat, Mireia Mata, i el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu. També hi han assistit la directora dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies, Marta Casacuberta i el conseller d’Atenció a les Persones, Pere Garriga.
El SAI de la Selva té com a objectius principals la realitat del col•lectiu LGTBI i donar suport i atenció a la diversitat sexual i de gènere. A més, impulsarà el treball en xarxa, elaborarà informes sobre la situació local de les persones LGTBI del municipi, dissenyarà estratègies de sensibilització i establirà canals d’atenció, suport i acompanyament a víctimes d’LGTBIfòbia.
Actualment hi ha oberts més de 43 serveis d’atenció integral a la diversitat sexual i de gènere arreu de tot Catalunya.
Aquests serveis han d’oferir un servei d’atenció integral per atendre les persones que pateixin, hagin patit o estiguin en risc de patir discriminació o violència per raó de l’orientació sexual, la identitat de gènere o l’expressió de gènere, amb la finalitat de donar respostes adequades, àgils, properes i coordinades a les necessitats d’aquestes persones; com indica la Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l’homofòbila, la bifòbia i la transfòbia a l’article 9.
En el transcurs de l’acte de signatura, el president del Consell Comarcal, Salvador Balliu, ha assenyalat: «Des de la comarca de la Selva, volem lluitar per aconseguir que no només els grans nuclis urbans siguin espais socialitzadors i segurs».
En aquest sentit, ha assegurat: «Treballarem perquè volem que els nostres municipis siguin també espais on es pugui viure obertament l’opció sexual o identitat de gènere».
Tal com ha fet referència Balliu en el seu parlament, moltes persones del territori decideixen anar a viure a grans ciutats properes, com Barcelona, que permeten aquests espais de visibilització i benestar.
Diverses investigacions recents, de caire internacional, indiquen com una de les situacions discriminatòries més freqüents de les persones LGTBI són els sexilis, que són aquelles migracions obligades a espais públics que afavoreixin l’anonimat i les opcions socials i lúdiques lliures de discriminació per raons sexuals i/o de gènere.