Blanes viscut un intens cap de setmana farcit dels actes inclosos a la Festa Major Petita, la dels copatrons Sant Bonós i Sant Maximià. A banda de la XXXV Caminada Popular Nit de Sant Bonós de dissabte, tant dissabte com diumenge hi ha hagut un bon ventall d’esdeveniments per complaure tot tipus de gustos i edats.
Cronològicament, la tarda de dissabte es va fer una nova edició de la tradicional Cursa Córrer el Cós, recuperada l’any 2003 per Acció Cultural Es Viver. Les seves arrels s’enfilen entre els segles X i XI, quan els corsaris atacaven els pobles de la Costa Brava. Com és habitual, la cursa es va encetar amb una cercavila on van participar diversos membres de la Colla Gegantera de Blanes, que van fer el mateix recorregut que després haurien de fer els participants.
D’aquesta manera, després d’enfilar tot el Passeig Pau Casals –des de l’alçada de Casa Saladrigas, davant el Monument a Joaquim Ruyra-, va continuar Carrer Ample a munt, va girar pel Carrer Nou i va concloure a la Plaça de l’Església. Allí s’hi va instal·lar encarat al capdamunt de la pujada el gegant de Blanes, en Gastó, que duia presa a la mà la bandera de Blanes.
Això és perquè tots i cadascun dels corredors i corredores han de tocar la bandera quan arribin a dalt, donant així per tancada la seva participació en la cursa. En total, aquest 2018 hi ha hagut 69 participants, 4 més que al 2017: 48 en la categoria de nens i nenes de 2 a 11 anys d’edat, i 21 en la de majors d’aquesta edat, en tots dos casos els premis són pels integrants dels dos gèneres.
En la categoria de 2 a 11 anys les tres primeres corredores van ser Mar Escrig (10 anys), Laia Alum (8 anys) i Daniela Gutiérrez (8 anys); i els tres primers Roger Alum (10 anys), Oriol Talavero (11 anys) i Manel Nicolau (11 anys). Per la seva banda, en la de majors de 12 anys les tres primeres classificades van ser Marta Romance (18 anys), Claudia Oil (12 anys) i Marta Macià (12 anys); i els tres primers Marc Valls (16 anys), Albert Martínez (19 anys) i Marc Cermeño (41 anys).
Tirada a l’art i sardinada popular a la platja de S’Abanell
L’endemà diumenge el programa de la Festa Major Petita va continuar amb una activitat que enllaçava directament amb les arrels marineres de la vila de Blanes: la Tirada a l’Art. Més d’un centenar de persones de totes les edats es van aplegar a les 8 del matí per participar-hi. L’Associació de Veïns d’Els Pins es va encarregar de col·laborar activament en l’organització d’aquesta activitat, ja que des de fa 40 anys forma part del cicle de les festes del barri que es fan a la primavera.
Es tracta de reivindicar un art de pesca antic, perdut en el temps, que consisteix en estirar des de la platja una xarxa d’arrossegament que té dos caps. Es necessiten moltes mans per tibar dels dos extrems de l’art des de la sorra amb sengles cordes fins que s’aconsegueix recollir la seva part central amb forma de bossa de grans dimensions on, temps enrere, s’hi aplegaven els fruits de la mar.
A diferència d’altres anys, en què com a molt es recollien meduses, aquest 2018 es va pescar un bon grapat de sonsos, que es van tirar de nou a la mar com sempre s’ha fet, ja que l’objectiu no és tant el de recollir pesca, sinó de reivindicar l’essència marinera de Blanes. Per poder organitzar la Tirada a l’Art, s’ha comptat un any més amb l’embarcació de Salva Martínez, imprescindible per poder fer aquesta tècnica. El seu patró també col·labora amb les festes de barri. Un cop acabada la tirada, la jornada matinera i marinera es va tancar amb una sardinada popular que va tenir lloc allí mateix, acompanyada de pa i vi.
Vermutada i dinar popular
El migdia de diumenge els actes van incloure sengles àpats, seguint la tradició recuperada des de l’any 2003 per Acció Cultural Es Viver. En primer lloc es va fer una Vermutada que, enlloc de fer-se sota l’Arc dels Copatrons del Carrer Ample, es va emplaçar al Carrer Muralla, davant del Casal de la Cooperativa. Abans que comencés, el Grup de Grallers de Canovelles va fer una cercavila pel centre de Blanes per animar la concurrència a participar.
Al llarg del recorregut, els integrants de la colla es van anar a aturant en diversos indrets per escenificar un ball tradicional ajudats per la música dels timbals i les gralles. Finalment, un cop arribats al seu destí, davant del Casal La Cooperativa, va continuar la gresca festiva coincidint amb la Vermutada, afegint-s’hi als balls diversos integrants de la Colla Gegantera de Blanes.
A rengló seguit, el Carrer Muralla va allotjar el Dinar de Germanor que en aquesta ocasió va canviar el contingut del menú que s’havia fet fins ara. Els darrers anys havia consistit en una paella d’arròs, i enguany en canvi el plat principal van ser mandonguilles amb sèpies.
Espectacle musical amb el grup Nabac
La jornada del diumenge es va tancar a la nit amb un espectacle musical a càrrec del grup Nabac. Es va allotjar a la Plaça dels Dies Feiners, plena de gom a gom amb centenars de persones, que van gaudir de l’espectacle Records per a tu. Els artistes de l’entitat van omplir l’escenari de música, balls i sobretot molt bon humor amb el seu repàs de cançons de tots els temps.
Així, es va poder gaudir de cançons de tots els temps: ‘Amarraditos’, ‘Solo tu’, ‘I Love you baby’, ‘Gozar la vida’, ‘A quien le importa’, ‘Esa chica y yo’, o bé ‘Yo quiero bailar’, entre d’altres. La major part eren peces que ja havien ofert al gran públic en anteriors actuacions, llevat d’algunes estrenes com ara ‘Irresisteible’. Com també sol passar, algunes de les cançons les interpretaven gairebé tots els artistes a l’hora, com per exemple ‘Lady Marmalade’, extreta de la banda sonora del musical cinematogràfic ‘Moulin Rouge’.
La Festa dels Copatrons de Blanes culminarà el dia en què se celebren Sant Bonós i Sant Maximià, demà dimarts 21 d’agost. Al matí hi haurà una Xocolatada Popular, una Ofrena Floral i una Missa en honor seu. I, per últim, al vespre Audició de Sardanes amb la Cobla Ciutat de Girona i Cantada d’Havaneres doble amb els grups Cabotatge de Blanes iPeix Fregit de Palafrugell.
Fotografies: Olga Garsaball, Joaquim Llorens i Ajuntament de Blanes