Blanes homenatja les víctimes dels atemptats terroristes de fa un any amb un acte commemoratiu

Aquest divendres al migdia, coincidint amb el primer aniversari dels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils, l’Ajuntament de Blanes ha organitzat un acte d’homenatge en record i condol per les víctimes i familiars dels atacs.

La commemoració ha tingut lloc al Passeig de Dintre, davant l’edifici consistorial, i ha inclòs la lectura del manifest ‘Per la Pau, la Democràcia i Contra el Terrorisme’, a càrrec de l’alcalde, Mario Ros, qui ha encapçalat l’acte acompanyat de regidors i regidores del consistori. 

Una gran quantitat de blanencs i visitants han participat en l’emotiu acte, que s’ha obert i tancat amb l’acompanyament de sengles peces musicals amb un contingut d’acord amb el sentiment que volia expressar la commemoració d’uns fets que encara continuen colpint la memòria de tothom. S’han encarregat d’oferir-los dues intèrprets blanenques: Cristina Bitlloch al violí i Alba Lupiáñez a la guitarra, que han tocat el Cant dels Ocells i Blowing in the wind. 

Manifest ‘Per la Pau, la Democràcia i Contra el Terrorisme’ 

El manifest ‘Per la Pau, la Democràcia i Contra el Terrorisme’ l’ha elaborat l’Ajuntament de Blanes unificant els textos redactats per les dues entitats municipalistes: la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis i Comarques. El manifest referma la condemna d’aquells atemptats i el sentiment solidari de suport i condol envers les víctimes, familiars i amics que els van patir directament. 

Els atacs a la Rambla de Barcelona i al Passeig Marítim de Cambrils van provocar 16 morts i més d’un centenar de ferits. Per a totes aquestes persones s’ha adreçat el primer record, així com també per la manera com es va fer front a aquest dur moment: “Mai no podrem agrair prou la tasca que van dur a terme tantes i tantes persones, posant en perill les seves pròpies vides i combatent a un dels enemics més cruents de la nostra època: el terrorisme”.

“Avui també recordem tots aquells ciutadans i ciutadanes que, una vegada més, van expressar amb la seva implicació i ajut l’esperit solidari, obert i col·laboratiu, de la nostra societat catalana”. 

Igualment, s’ha posat especial èmfasi en reafirmar que, davant el terrorisme que vol amenaçar la societat, no es vol permetre de cap manera posar en crisi el model de pau i llibertat: “Ni el Yihadisme ni cap altra mostra de terror podran canvia la nostra ferma voluntat de viure en unes ciutats i pobles oberts, tolerants i respectuosos amb totes les formes de pensar”.

La pau com a eix vertebrador de la societat també es reivindica de manera contundent: “El compromís amb la pau és i ha de ser una prioritat per a tots nosaltres i, per tant, com a societat no podem tolerar en cap cas que el negoci armamentístic sigui aliè a la realitat creixent del terrorisme internacional. Tots hem de predicar amb l’exemple”. 

Per últim, el manifest conclou: “Som un sol poble contra el terrorisme. El millor homenatge que podem fer és refermar el nostre ferm i impertorbable compromís amb la democràcia, la tolerància, el respecte, la llibertat i la pau. A totes les víctimes, ferits, familiars i amics: sempre sereu presents en la nostra memòria i en la d’aquest país. No tenim por, som gent de pau”. 

El nombrós públic assistent ha reblat l’acte amb un aplaudiment. Poc després, un cop acabada la concentració, la normalitat ha retornat al Passeig de Dintre, mentre els pensaments de tothom continuaven encara sospesos en el temps, recordant com van viure ara fa un any la colpidora sensació de viure de tan a prop el què per a alguns, fins llavors, quedava molt lluny. 

Fotos: Ajuntament de Blanes