El municipi de Tordera ha acollit aquest dimarts 12 de juny al migdia la inauguració de la Ruta de la Tordera i la Riera d’Arbúcies, un projecte impulsat pel Consell Comarcal de la Selva des de fa temps, tot i que és ara, durant els últims mesos, quan s’ha anat construint amb més força amb l’activació dels primers trams senyalitzats i operatius.
Durant l’acte s’han donat a conèixer els 11 primers trams actius de la ‘Tourdera’, com així es coneix popularment l’itinerari, unes etapes que passaran pels següents pobles de la província de Barcelona: Montseny, Fogars de Montclús, Sant Esteve de Palautordera, Santa Maria de Palautordera, Sant Celoni, Vallgorguina, Gualba, Fogars de la Selva, Tordera, Palafolls i Malgrat de Mar.
En tots aquests municipis ja s’hi troba la senyalització de la ruta, que es pot consultar també en el web del projecte, i en zones puntuals els usuaris també podran notar com s’han executat obres sobre el ferm per millorar l’accessibilitat. En aquest cas, totes les obres han estat finançades per la Diputació de Barcelona i executades pels diferents ajuntaments.
En aquests moments, doncs, la Tourdera compta amb 114 quilòmetres de trams actius i plenament senyalitzats.
Una distància que s’allargarà l’any vinent amb l’entrada en escena de les etapes “gironines”. En aquest sentit, els 7 municipis de la demarcació involucrats en el projecte –Arbúcies, Blanes, Breda, Hostalric, Massanes, Riells i Viabrea i Sant Feliu de Buixalleu– ja disposen dels projectes executius per tirar endavant els treballs necessaris i en un breu període de temps es preveu iniciar el procediment de licitació de les actuacions.
El president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, ha explicat: «En aquests moments ja estem preparant la licitació de les actuacions i les obres començaran aquest any i s’acabaran el 2019 amb el finançament de la Diputació de Girona. La previsió és que el 2019 puguem donar per completat tot el recorregut de la ruta, que suposarà més de 200 quilòmetres d’itineraris senyalitzats i que permeten unir el naixement i la desembocadura de la Tordera, oferint alternatives com la riera d’Arbúcies, connectar nuclis de població amb rutes d’enllaç i iniciar, finalment, el treball amb l’empresariat per crear productes turístics al voltant de la ruta».
En aquest sentit, Balliu ha assegurat que el repte de connectar el Montseny amb el mar és «un projecte gran. L’aposta de l’ens selvatà és ferma des de fa temps. Fins ara hem anat fet manteniment de vies verdes i de rutes, però amb aquesta iniciativa fem un pas endavant. Apostem per la salut i per la natura, però també per posar el patrimoni natural de la Selva a l’abast de tothom i que això pugui repercutir en la restauració i l’oci», ha assegurat Balliu.
Els inicis del projecte
L’embrió de la Tourdera va néixer el 2010. La primera tasca: reunir i posar d’acord 18 ajuntaments de dues províncies diferents. A part d’aquesta tasca, durant aquests anys també es va acordar el nom del projecte, es va registrar la marca i es van definir els criteris i el traçat, així com la redacció de projectes executius entre altres deures pendents. Tot plegat, sota la coordinació tècnica del Consell Comarcal selvatà.
El resultat d’aquesta comunió d’objectius és una ruta que ressegueix la Tordera i la riera d’Arbúcies, ja sigui amb la pràctica de la bicicleta o amb el senderisme. Un itinerari que, en definitiva, vol potenciar el territori des de diferents vessants, tal com ja fan des de fa anys rutes emblemàtiques com la Ruta del Danubi o la Ruta del Canal du Midi, o trajectes més propers com ara el Camí Natural de la Muga, a l’Empordà.