El passat dissabte es va reanudar a Blanes el servei de vigilància de les platges amb la incorporció de 12 socorristes, que treballaran en coordinació directa amb el Departament de Protecció Civil de l’Ajuntament. La posada en marxa del servei ha implicat l’obertura dels tres llocs de socors que funcionen com a base operativa, repartits al llarg de tota el litoral blanenc.
Un d’ells és el què controla la zona més extensa, la de la Platja de S’Abanell situada a la zona turística d’Els Pins. L’altre lloc de socors és el de la Platja Central de Blanes, a tocar del Club de Vela, i finalment el tercer és el més allunyat del nucli urbà, a Cala Bona.
Requisits més exigents per exercir de socorriste
La nova normativa de Salvament i Socorrisme Aquàtic, que va entrar en vigor l’any passat, ha reduït el nombre de professionals del sector que poden realitzar aquest treball. N’hi ha molts que no poden complir els nous requisits per poder exercir la seva tasca en platges i piscines com en anys anteriors. Ara la normativa els obliga a inscriure’s al Registre Oficial de Professionals de l’Esport de Catalunya.
La dificultat rau en què per formalitzar-ho cal tenir una experiència mínima de dues temporades anteriors al 2015, o bé un títol específic que, donada la temporalitat d’aquesta feina –la immensa majoria només troben treball en platges i piscines a l’estiu- no compensa l’esforç temporal o inclús econòmic que s’ha d’esmerçar. Per això, alguns dels qui havien treballat fins a l’estiu del 2016 l’any passat ja no van poder seguir fent-ho al no poder complir aquests requisits.
La temporada alta començarà l’1 de juliol i s’allargarà fins el 2 de setembre. Per tant, hi ha la possibilitat que els 25 efectius que es necessiten, i que habitualment es contracten a Blanes, no es puguin completar. Això farà que s’hagi d’optar per fer un replanteig de la planificació del servei per poder seguir comptant amb platges segures i sense risc.
Aquesta dificultat afegida s’ha intentat superar a través de diverses gestions que s’espera que tinguin els seus fruits abans que comenci la temporada alta. Es tracta que el servei que es dona a Blanes des de fa dècades compleixi el nivell de qualitat adecuat i amb professionals competents en la matèria.
Formació complementària sobre les meduses amb el CSIC
Prèviament a l’entrada en acció del socorristes, s’han fet sengles sessions informatives perquè tots els efectius que formen part del servei tinguessin clars els objectius i les tasques a complir. També es tractava de la primera presa de contacte de tot el grup amb el comandament i els dos coordinadors.
Les sessions van tenir lloc aquest passat divendres al matí a la sala de plens de l’Ajuntament de Blanes, a càrrec del cap de Protecció Civil. Josep Lluís Pouy va impartir una xerrada de prevenció en riscos laborals adaptat a la funció de socorrista aquàtic, principalment en l’entorn en què treballen. Enguany s’ha pujat un graó més afegint-hi uns coneixements complementaris molt a tenir en compte pel tipus de feina que han de fer.
L’Institut de Ciències del Mar (CSIC) es va encarregar d’oferir una xerrada sobre les meduses on es van descriure els diferents tipus que hi ha, la seva identificació, com actuar en cas l’albirament. Una altra part força interessant va consistir en alliçonar sobre quins tipus de curs i protocols han de seguir entre d’altres. Finalment, la jornada del passat divendres es va completar amb els treballs d’adequació dels tres llocs de socors de què es disposa perquè tot estigués a punt per la seva entrada en funcionament.
Fotos: Ajuntament de Blanes