Durant l’any 2017 el Centre d’Acollida d’Animals de la Selva (CAAS), ubicat a Tosssa de Mar ha recollit un total de 1.166 animals, dels quals 1.078 són gossos i 88 gats.
Des de l’any 2010, el nombre de serveis requerits va anar reduint-se de forma progressiva fins a l’any 2015, que es van atendre 619 serveis. Amb tot, el 2016 es va donar un increment del 66% respecte del 2015 i aquest 2017 un lleuger increment del 8% respecte de l’any passat.
El conseller de Sostenibilitat, Francesc Xavier Becerra, ha explicat: «si bé el nombre de gossos per habitant s’ha incrementat en els darrers anys, les dades són indicatives d’una major responsabilitat per part dels propietaris, principalment en el que fa referència a la identificació».
Pel que fa al nombre d’animals perduts i que han estat recollits i retornats als seus propietaris van ser 511, la qual cosa significa un 47% de recuperació el 2017. Els municipis amb un major nombre de gossos recollits van ser Lloret, amb 153; seguit de Blanes, amb 144; Vidreres, amb 118; Maçanet de la Selva, amb 112; i Sils, amb 105 gossos.
A aquestes poblacions les seguien Caldes de Malavella, amb 82 gossos; Santa Coloma de Farners, amb 50 gossos; Riells i Viabrea, amb 49 gossos, i, finalment, Riudarenes, amb 13 gossos.
Tal com ha explicat el mateix Becerra, l’any passat va ser el que més animals s’han retornat als seus propietaris, fruit de la recerca dels propietaris i una altra forçats per l’obligació de venir a buscar-los davant el risc de ser sancionats per abandonament de la seva mascota. L’increment en el nombre de recuperacions ve justificat, principalment, per l’augment en el nombre d’animals recollits i identificats amb el microxip i a la col•laboració ciutadana amb la recerca de propietaris mitjançant les xarxes socials.
En aquest punt cal fer èmfasi a l’increment significatiu del nombre d’animals recollits i finalment abandonats, ja que l’any 2017 es varen abandonar un total de 567 animals una xifra lleugerament superior a la de l’any 2016.
El nombre d’adopcions durant l’any 2017 ha estat de 507 gossos, la qual cosa significa un increment important, i una recuperació de la tendència favorable. Els anys 2014 i 2015 es va estancar en 330-340 adopcions, el 2016 va significar una ruptura amb 406 adopcions i aquest 2017 s’han adoptat 567 gossos, xifra mai assolida al Centre d’Acollida d’Animals de la Selva.
Del conjunt de gossos adoptats cal destacar que un 67% són adopcions a ciutadans particulars i, la resta, un 33%, són adopcions mitjançant la col•laboració de protectores nacionals i internacionals amb les que tenim signats convenis de col•laboració.
La major part de les adopcions es fan a la comarca de la Selva, amb un 35% (179 gossos) i d’altres comarques, principalment de Girona i Barcelona amb un 33% (168 gossos).
Les cessions a protectores col•laboradores signifiquen un 43% (protectores de Catalunya, un 37%, i protectores internacionals, un 80%). El conseller, Francesc Xavier Becerra, ha explicat que és necessària la col•laboració amb les protectores, tant les locals com les internacionals per tal de mantenir en òptimes condicions la capacitat d’ocupació del centre comarcal.
Actualment, el Consell té acords signats amb diverses protectores, que permet de cessió dels animals fent-se càrrec de les despeses d’identificació i esterilització. D’aquesta manera es pot donar sortida animals de difícil adopció, donar sortida a animals que porten molt temps i encara no s’han adoptat i també fer-se càrrec de cadellades molt petites i fer espai quan el centre està molt saturat.