Al llarg de la jornada reivindicativa que es viu a nivell global avui dijous 8 de març amb motiu del Dia Internacional de la Dona, a Blanes s’han organitzat dues accions, la primera de les quals ha tingut lloc a dos quarts d’una del migdia. Es tractava de participar en una concentració que s’ha fet a partir de les 12:30 hores davant de l’Ajuntament.
Un nombrós grup de persones, aproximadament més de 200, s’han sumat a la concentració, que ha consistit en la lectura d’un manifest reivindicatiu presentat sota el lema Aquest 8 de març parem totes! I tu també!. Diverses dones s’han encarregat de llegir el manifest, entre elles la representant de l’Assemblea Feminista de comarques gironines, Marian Anguita; la primera tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Blanes, Pepa Celaya; i la representant de la Plataforma de Dones de Blanes, Montse Romera.
També ha aportat el seu granet de sorra la doctora Montse Cots, així com regidores de l’Ajuntament i altres dones que subjectaven una pancarta reivindicativa encapçalant igualment la concentració. Tanmateix, entre els assistents s’hi comptaven l’alcalde de Blanes, Mario Ros –qui també té la responsabilitat de la regidoria que engloba el Servei d’Igualtat-, així com regidors del consistori.
Manifest reivindicatiu del 8 de març
El manifest s’enceta recordant totes les qui que al llarg de la història han lluitat per defensar els drets de les dones: activistes, sufragistes, sindicalistes…. S’ha reivindicat la vaga feminista per lluitar contra la feminització de la pobresa: “De què parlem quan diem feminització de la pobresa? De al desigualtat salarial, de la desprotecció sociolaboral de la maternitat, de l’assetjament que patim als nostres llocs de treball, de la relegació a feines ‘feminitzades’ que solen anar acompanyades de pèssimes condicions laborals amb mitges jornades i sous ‘per ajudar a casa’, de les taxes d’atur i de les pensions miserables”.
El text denúncia la manca de reconeixement social i econòmic que es continua patint, alhora que es recorda les dones mortes a Espanya (*) l’any passat a consecuència de la violència masclista i de gènere. També es demana que es deixi d’utilitzar les dones com a reclam, i que hi hagi una educació igualitària real, que afronti la gravetat de la violència masclista des de la infància i a les aules. Finalment, es recorda que la jornada d’avui és per sortir al carrer per exigir tot el què no s’està complint i tot allò que encara falta per assolir.
El darrer paràgraf serveix per refroçar l’essència mateixa de la mobilització d’avui: “Sortim al carrer per mostrar a tothom que si les tones parem, el món s’atura, agafant l’herència de la història feminista i situant-nos en un present que és de totes. Som el motor de l’econòmica i la vida, i organitzades som invencibles. El dijous 8 de març anem a la Vaga Feminista, la Vaga de Totes!. Visca la vaga de cures, de consum, laboral i educativa! Ens volem lliures, vives, feministes, combatives i rebels!”.
Després de tancar la lectura amb un sentit aplaudiment, s’ha recordat a tothom que el vespre d’avui dijous també s’ha convocat una segona acció reivindicativa al mateix indret, davant l’edifici de l’Ajuntament. Les dones de Blanes que no hauran pogut assistir a cap de les dues manifestacions convocades a Barcelona i Girona, s’han autoconvocat a les 7 de la tarda.
S’ha demanat que portin xiulets, matraques o algun estri per fer soroll durant cinc minuts. Han plantejat l’acció com el seu acte de protesta per la desigualtat que pateixen les dones en aquesta societat en què estan vivint. Les dones convocants també han convidat a què hi participin els homes.
—————-
(*) Sobre el nombre de víctimes a Espanya, es manegen dues xifres. Una és la referida a les dones mortes per violència de gènere o masclista, que el 2017 van arribar a ser gairebé 50. En canvi, col·lectius feministes, utilitzen el concepte feminicidi i arriben a xifrar en 99 el nombre de dones assassinades a Espanya l’any 2017. Durant la lectura del manifest a Blanes aquesta és la xifra que s’ha divulgat.
Sobre aquesta questió, el diari Público, va publicar el passat 29 de desembre una informació de la qual recuperem aquest paràgraf: «Otras fuentes, como la plataforma Feminicidio.net, recoge los datos de forma distinta y las cifra en un total de 97 sólo durante este año. No sólo tiene en cuenta los asesinatos que se producen en el seno de la pareja y expareja – lo que las leyes españolas consideran violencia de género-, sino que incluyen otros tipos de violencias de las que en este momento no existen cifras oficiales públicas y sobre las que España deberá legislar para adecuarse al Convenio de Estambul que nuestro país ratificó en 2014».
Fotos: Ajuntament de Blanes