La Casa de la Paraula està situada al centre neuràlgic de la ciutat, concretament a l’edifici de Can Gironès. Les obres de remodelació, que van començar l’any 2008, es van executar en dues fases, i van quedar enllestides a finals de l’any passat. El cost de les obres ha estat de dos milions d’euros, i hi han participat el Ministeri de Foment, la Generalitat, la Diputació de Girona i l’Ajuntament de la ciutat.
L’acte d’inauguració ha comptat amb la participació de Jaume Torramadé, president de la Diputació de Girona; Francesc Solà, secretari general de Cultura; Carles Jaume, subdelegat del Govern de l’Estat a Girona; Antoni Solà, alcalde de Santa Coloma de Farners, i Josep Beulas, pintor.
La Casa de la Paraula està situada al carrer del Prat, el mateix a on fa 92 anys va néixer Josep Beulas i que va ser testimoni dels seus primers passos com a pintor. Beulas s’ha mostrat molt il•lusionat i ha explicat que «em fa molta il•lusió veure la realitat d’aquest espai, s’han fet les coses molt bé en aquest projecte.. quan he entrat no m’ho creia, semblava impossible tot el que s’ha arribat a fer per conservar can Gironès, una casa que està situada al meu carrer, que jo veia cada dia quan era petit i un adolescent».La Casa de la Paraula s’inaugura amb l’exposició «Beulas la poètica dels paisatges», amb 32 quadres de totes les èpoques de l’artista ja que se n’hi poden trobar dels anys 40, 50, 60 passant per la seva etapa «horitzonts» fins arribar a l’actualitat. En aquesta exposició el visitant podrà fer-se una idea de les diferents etapes artístiques de Josep Beulas.
L’alcalde de Santa Coloma de Farners, Antoni Solà, ha dit que començar les activitats de la Casa de la Paraula amb una exposició de Josep Beulas «és la millor manera de fer-ho» i ha afegit que «fa molts anys que parlem amb en Beulas d’aquest projecte i ell va començar a fer gestos donant-nos obres. El seu compromís des del primer dia ha estat molt clar».
Antoni Solà també ha explicat que l’objectiu de la Casa de la Paraula «és posar la cultura a l’abast de tothom, creiem molt en la cultura, al final queda la cultura i hem de cultivar-la. Aquest espai explicarà el que Santa Coloma de Farners ha aportat a la cultura del país». Segons l’alcalde de Santa Coloma, la Casa de la Paraula «és un projecte molt ambiciós al que hem dedicat molts esforços i que canviarà la vida cultural de Santa Coloma. La idea que tenim és recuperar quadres d’en Beulas i completar la col·lecció que tenim ara».
La Casa de la Paraula està situada al centre neuràlgic de la ciutat, al carrer del Prat i a pocs metres de la Plaça Farners. La trobem a l’edifici de can Gironès, un immoble de tres plantes construït l’any 1904 que l’Ajuntament va comprar l’any 2000 per 50 milions de les antigues pessetes. Les obres de remodelació, que pràcticament han estat integrals a l’interior, conservant la façana, van començar l’any 2008 i s’han executat en dues fases, quedant enllestides a finals de l’any passat. El cost d’aquesta actuació ha estat de 2 milions d’euros que han estat finançats amb aportacions del Ministeri de Foment, de la Generalitat, de la Diputació de Girona i de l’Ajuntament.
Documentació sobre Joan Vinyoli
Les sales d’exposicions de la Casa de la Paraula estan situades als baixos i a la primera planta. Al segons pis hi ha una petita sala de conferències, una sala d’estudi i l’Espai Vinyoli, en el qual el visitant trobarà tot el fons que la família Vinyoli va cedir a l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners. La voluntat d’aquesta donació és que el fons esdevingui un centre de documentació del poeta i també un centre interpretatiu de la seva obra. El llegat consta de tres parts: el fons documental (uns 5.000 documents), la biblioteca (més de 2.000 llibres) i una part del mobiliari i objectes personals. A més a més, l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners manté converses amb la Universitat de Girona per constituir la càtedra Vinyoli.
Antoni Solà ha explicat que el projecte de la Casa de la Paraula ve determinat per dos grans poetes: Salvador Espriu i Joan Vinyoli «que al poble tinguem dos poetes com aquests dóna força al projecte. A més tenim en Frederic Clascar amb les seves importants aportacions a la llengua catalana o Ricard Aragó «Ivon l’Esclop» autor de 10 publicacions entre les que destaquen «La paraula viva» o «La lliga del bon mot¡»…. La Casa de la Paraula aglutinarà l’obra de tots aquests personatges colomencs que han marcat els fonaments relacionats amb la llengua i donen un pes específic a la paraula».
A partir d’ara la Casa de la Paraula quedarà inclosa en el recorregut de les visites guiades que es fan des de l’oficina de turisme municipal.