El regidor de Salut Pública, Jofre Serret (PDeCAT), ha explicat aquest migdia en roda de premsa que el govern municipal, format per JXM, ERC, PDeCAT i CUP, “no tanca cap gatera”. El regidor ha defensat que el que es fa “és ordenar un servei que no existia, per tal de fer les coses ben fetes amb la finalitat de protegir els animals, en primer lloc, i per protegir, també, els voluntaris de l’Associació Amics dels Animals de Malgrat de Mar que estaven en fals, fent la feina que feien”.
Jofre Serret ha avançat que l’Ajuntament treballarà per legalitzar les alimentadores, ampliar les esterilitzacions, controlar de forma exhaustiva les colònies, i fer una campanya per xipar i censar els gats. El model de gestió que es vol aplicar és el que fan ciutats com Barcelona.
El model que defensa el govern municipal és el que porta a terme la ciutat Barcelona, en el qual l’Ajuntament gestiona colònies controlades de gats que permet gaudir de la presència d’aquests animals a la ciutat i, alhora, disminueix els problemes de sobrepoblació i garanteix una integració adequada a la realitat urbana. La majoria d’aquests animals són gats domèstics abandonats o de descendència salvatge.
L’Ajuntament de Barcelona utilitza la captura, l’esterilització i el retorn (CER) sobre les colònies de gats naturals, que són grups de gats ja existents que conviuen en un espai. Un cop capturats, se’ls sotmet a una revisió veterinària per descartar que no pateixin cap malaltia contagiosa, se’ls esterilitza, se’ls fa una petita marca a l’orella per identificar-los i se’ls retorna a l’espai on van ser capturats.
El regidor de Salut Pública ha detallat els antecedents en relació a l’espai de gats de Malgrat de Mar des de 2014 quan el govern de la socialista Conxita Campoy, amb Jordi Romero, com a responsable de la Regidoria de Salut Pública, va anunciar una inversió de 20.000 euros per fer unes instal·lacions per a gats. Segons ha exposat Jofre Serret, al novembre de 2014 no es va portar a terme la construcció de la gatera per dificultats jurídiques “ja que la llei no permet crear nous serveis al municipi”.
“L’any 2015 a les eleccions municipals els socialistes tornen a fer la promesa electoral de fer la gatera, tot i que són coneixedors de la problemàtica que comporta la seva construcció”, ha dit. També ha explicat que la regidora de Salut Pública, d’aquest mandat fins l’1 de febrer, es va reunir amb la Fundación para el Asesoramiento y Acción en Defensa de los Animales (FAADA), la qual segons Serret, li va recomanar “no obrir ni cedir aquests espai”. “Li recomanen pel bé dels animals, que busqui una altra fòrmula professionalitzada com és la d’externalitzar aquest servei”, ha detallat.
El regidor de Salut Pública ha explicat durant la roda de premsa -acompanyat de l’alcaldessa, Carme Ponsa (JXM), el primer tinent d’alcalde, Ramir Roger (ERC), i la tercera tinent d’alcalde, Núria Casajuana (CUP)- que el PSC -llavors al govern municipal, va obrir aquest espai l’any passat. Un espai, amb mancances segons ha explicat el regidor, i que va anar acompanyat d’un conveni “precari” entre l’Ajuntament i l’associació, que atorgava 2.000 euros a l’entitat quan el cost anual de manteniment de les instal·lacions suposa uns 10.000 euros.
Jofre Serret ha afirmat que a partir d’ara s’ha acordat amb l’Associació Amics dels Animals de Malgrat de Mar “posar el comptador a zero, començar de nou i fer les coses ben fetes”.
En aquest sentit ha avançat que el que es farà serà, d’una banda, legalitzar la situació de les persones que alimenten els gats, per fer que vagin identificades i que puguin posar menjar en dispensadors, ordenant així també els espais on s’alimentin els gats, protegint-los i controlant que el que mengin els gats estigui en bones condicions.
“També s’ampliarà, tal i com hem fet aquest any les esterilitzacions de colònies, controlar de forma exhaustiva les colònies comportarà tenir menys cadells que hagin d’anar a un alberg i/o gatera”, ha explicat. També ha anunciat que “farem una gran campanya de xipament i cens dels gats. Entre tots ens hem de conscienciar que els gats domèstics formen part de la família, i per tant, se’ls ha de tractar com un més. Això comporta que han de tenir els papers en regla, el xip i estar al padró d’animals del municipi”.
Jofre Serret també ha destacat que “volem deixar clar també, que el fet de desallotjar les instal·lacions que actualment tenen cedides l’associació no vol dir que els gats hagin d’anar al carrer”. El que farem és professionalitzar aquest servei. Les voluntàries i voluntaris que han treballat fins ara podran continuar fent tasques per als animals”, ha afegit. A més, ha manifestat que “assumim les responsabilitats que ens pertoquen. Quan un gat domèstic es trobi perdut, serà derivat a una gatera, i/o protectora que se’n pugui fer càrrec fins la seva adopció”, ha apuntat.