Si l’any passat va ser la història de Lliberada Parés −una important i polèmica dona lloretenca del segle XIX−, enguany el protagonisme el pren el banquer Narcís Gelats, que va ser un indià modèlic que va deixar una important obra de mecenatge a Lloret. Guiats pel senyor Ricomar i na Rosari, minyona de can Garriga, s’explica la seva història i es reserva una sorpresa pel final de la visita.
Aquest lloretenc s’instal·là a Cuba l’any 1860 i més tard fou enviat per la seva família als Estats Units, on féu estudis de banca. El 1876 fundà a l’Havana, amb el seu germà Joan i el seu oncle Josep Durall i Maig, el Banco Gelats, un dels més importants de Cuba i, a més, banc de la Santa Seu al país. Més endavant, creà també una companyia naviliera i fou president de les firmes La Tropical i l’Havana Clearning House. Durant el període 1908-13, entre d’altres càrrecs, fou vicepresident de l’Associació de Bancs i Banquers de Cuba, regidor de l’Ajuntament de l’Havana i president de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Cuba.
També impulsà la reforma de la legislació dels ferrocarrils, la legislació bancària, amb la reestructuració dels aranzels de duanes, i la protecció del tabac, el sucre i altres productes de l’illa. Fou president de la Societat de Beneficència de Naturals de Catalunya en el període 1882-83, i, en una darrera etapa, el 1917, a títol honorífic. Molt ric i influent, fou conegut per les seves donacions i ajudes, especialment a les congregacions d’ensenyament i beneficència, tant a Amèrica com a Catalunya.
En reconeixement de la seva tasca a Cuba, el 1925 rebé un gran homenatge, en el qual participaren les primeres figures polítiques, religioses i intel·lectuals del país. També fou guardonat pel govern espanyol —comanda d’Isabel la Catòlica— i per la Santa Seu —creu de Sant Gregori el Gran.
Arseni Frigola, regidor de Cultura, explica que «aquests personatges lloretencs ens permeten explicar la història des d’una perspectiva molt més propera, i amb anècdotes i experiències reals que fan que les puguin seguir fàcilment tots els públics, petits i grans».
Les visites tindran lloc al Museu del Mar cada divendres a les vuit del vespre durant els mesos de maig i juny. El cost és de 4 euros i les places són limitades. Les reserves es poden fer al 972 364454 o bé al mateix Museu del Mar.