El bon temps que va fer diumenge va animar força la participació, després que al llarg del dissabte l’afluència de públic també va ser massiva.
La pluja que va caure dissabte a la nit ha estat l’única nota negativa del festival, ja que va obligar a suspendre els concerts que s’havien programat, però no pas l’animació, que es va allargar fins la 1 de la matinada, gràcies a la carpa central que hi havia instal.lada, i que ajudava a protegir-se de la tempesta.
Apunts negatius a banda, l’estimació de la xifra de visitants que ha tingut la fira l’han pogut fer els organitzadors en base al nombre de gots del Birrasana que s’han venut per poder degustar el total de 144 tipus diferents de cervesa artesana que oferien els 35 expositors participants, més del doble de l’edició del 2011.
Una altra novetat ha estat la procedència de les empreses expositores: si l’any passat eren de Catalunya, aquest 2012 s’han pogut tastar cerveses artesanes d’arreu de l’Estat espanyol i Europa.
Al front de l’organització del Birrasana hi trobem dos germans, Josep Andreu Mc Carry i Kevin Andreu Mc Carry, que són també els artífexs de l’empresa blanenca Cervesa Marina. Tots dos ja tenien clar l’any passat, quan van fer la primera edició, que el seu objectiu prioritari era revaloritzar i donar a conèixer la cervesa artesana al mateix temps que el públic passés una bona estona.Per complir el primer objectiu, una de les novetats que ha inclòs el segon Birrasana han estat diversos tallers i activitats que s’han acollit dissabte i diumenge a la sala d’assaig del Teatre de Blanes.
Dissabte, entre d’altres tallers, se’n va fer un per iniciar-se en el tast de cervesa artesana que va incloure sis varietats. L’endemà diumenge un dels principals atractius d’aquestes activitats paral.leles va ser un taller de maridatge amb quatre varietats de cerveses Marina, que van impartir Edgar Rodríguez i Toni Romero, sommelier de cerveses i xef, respectivament, del Restaurant “El racó d’en Cesc”.
Segons Kevin Andreu McCarry, el taller de maridatge -a l’igual que la resta d’activitats-, ha estat un èxit, havent hagut de tancar les inscripcions quan aquestes van arribar a la quarantena.D’altra banda, el fet d’haver doblat enguany el nombre d’empreses cerveseres expositores ha suposat també que s’hagi hagut d’ampliar l’espai que ha ocupat enguany el festival, que també ha tingut cura de nous detalls pels participants, com ara uns sortidors d’aigua per esbandir els gots i no barrejar gustos.
Des de l’Ajuntament de Blanes, co-organitzador del Birrasana, es té clar que aquest tipus d’iniciatives s’han de recolzar. Així ho ha valorat la primera tinenta d’alcalde i regidora de Promoció de la Ciutat, Lourdes Fàbrega, que ha remarcat que des de l’Ajuntament de Blanes l’experiència s’ha valorat molt interessant pel fet que es posava especial èmfasi en què els diferents elements amb què comptaven tinguessin empremta blanenca.L’altra pol d’atracció del Birrasana, tant l’any passat com aquest, ha estat que es tracta d’un esdeveniment apte per a totes les edats i perquè hi participi tota la família.
Per això, hi havia un recinte d’uns 1.000 metres quadrats reservat per a la canalla on hi havia castells inflables, pistes americanes, llits elàstics i altres entreteniments. Els més petits també han pogut gaudir amb diversos espectacles ambulants de pallassos, malabars, etc.
Dificultats per informar
Per testar qualsevol tipus de cervesa en el Birrasana primer calia comprar un got decorat i fabricat específicament per a l’esdeveniment, que s’adquiria en el stand de l’empresa de Blanes Cervesa Marina. Costava 2,5 euros i juntament amb el mateix es lliurava el catàleg de Birrasana, en el qual figuren l’empreses que exposaven els seus productes en i les característiques de cada tipus de cervesa.
Blanesaldia va sol·licitar el dissabte a un dels responsables de Cervesa Marina, organitzadora de Birrasana, que facilités un catàleg al periodista de la web, a fi d’elaborar la informació.
L’organitzador es va negar al·legant que estaven destinats a la venda i que si desitjava un, havia de comprar el got, la qual cosa va rebutjar el periodista.
El portaveu de Birrasana no va comprendre que a la premsa se li ha de facilitar en la mesura del que sigui possible el desenvolupament del treball informatiu i que de vegades la gratuïtat reporta beneficis intangibles molt superiors a 2,5 euros. El portaveu es va oferir enviar avui a Blanesaldia el document en pdf., la qual cosa el periodista ho va considerar inadequat. Amb la venda dels gots l’organització cobreix part de les despeses que ocasiona la logística de l’esdeveniment.Així mateix, un altre periodista local va voler assistir a les 11 hores del dissabte al taller que va organitzar l’Associación de Cerveceros Caseros Españoles en la sala de ensayos del Teatre de Blanes, per documentar la informació que pensava realitzar sobre Birrasana. L’assistència al taller costava 10 euros per a les persones que no fossin socis de l’entitat. Els organitzadors de l’acte tampoc van fer una excepció amb aquest periodista, que va rebutjar pagar l’entrada.
Per últim, també cal apuntar que, a banda de cervesa, al Birrasana també s’hi ha pogut trobar menjar. Enguany s’ha ampliat l’oferta amb pizzes al forn de llenya, carn a la brasa, entrepans, etc. La principal novetat han estat unes hamburgueses de lluç i gamba fresca elaborades a Blanes. Tot plegat, amb l’objectiu d’oferir productes de qualitat a preus populars, per gaudir molt més de la cervesa, acompanyada d’un bon menjar.