Una quarantena de persones van participar a la X Trobada d’Entitats Locals de Cultura i Patrimoni de la Selva que es va fer a Arbúcies el dissabte passat. Aquesta trobada, està organitzada pel Centre d’Estudis Selvatans (CES), i comptava amb el suport del Consell Comarcal de la Selva i, enguany, del consistori arbucienc.
La Trobada d’Entitats estava adreçada a investigadors, responsables d’equipaments patrimonials, món educatiu i universitari i entitats culturals, amb l’objectiu d’intercanviar iniciatives i projectes de l’àmbit, alhora que també s’aprofitava per donar a conèixer el resultat del treball guardonat amb la Beca de Recerca La Selva de l’any .
L’eix central del programa de l’edició d’enguany, d’acord amb la temàtica del treball guardonat amb la beca del 2016, es va centrar en la guerra de Successió a la comarca de la Selva.
La jornada començar amb la benvinguda de l’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga, i del president del Centre d’Estudis Selvatans, Joan Llinàs.
A continuació, es va fer la presentació d’activitats i intercanvi d’experiències i també es va fer la presentació del número 48 dels Quaderns de la Selva. Després de la pausa va tenir lloc l’exposició de la Beca de Recerca 2016: La guerra de Successió a la comarca de la Selva (1702-1715), a càrrec de l’autor, Adrià Cases, guanyador de la Beca 2016, i del prologuista, Francesc Serra.
En la segona part de la matinal, es va fer una taula rodona que portava per títol “Recreacions històriques i el coneixement del passat: l’exemple de la (UAB)”, amb Joaquim Mateu, del Museu Etnològic d’Arbúcies, Francesc Xavier (UB), i Francesc Riart, il•lustrador i documentalista d’història.
La taula estava moderada per Jordi Tura, director del Museu Etnològic la Gabella.
En el marc d’aquesta trobada d’entitats, a la tarda i coincidint amb les activitats del Combat d’Arbúcies que es realitzaven a la població durant tot el cap de setmana, a partir de les cinc de la tarda es van iniciar les recreacions històriques, degustacions gastronòmiques, tallers, jocs, un mercat o una caminada popular.
El darrer acte va ser la inauguració de l’exposició “Fins aconseguir-ho tot! La guerra de Successió a Catalunya”, al Museu Etnològic del Montseny, la Gabella.