La Diputació de Girona va presentar ahir el visualitzador cartogràfic Sistema d’Informació Territorial Municipal (SITMUN), una eina que des d’avui permet veure de manera estructurada tota la informació cartogràfica disponible dels municipis de les comarques gironines.
D’aquesta manera, la Diputació de Girona posa a disposició dels ajuntaments, Consells Comarcals, ens locals i dels ciutadans, informació georeferenciada produïda per diferents administracions, amb l’objectiu de mostrar la cartografia de base oficial en una única plataforma actualitzable. La presentació ha anat a càrrec del president de la Diputació de Girona, Pere Vila; el vicepresident primer de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i de la cap de Promoció Econòmica de la Diputació de Girona, Helga Nuell.
Tal com ha exposat el president de la Diputació «amb aquesta implantació abordem dos aspectes importants: d’una banda, hi ha tota una tasca de recerca i posada en comú de dades ja existents, però fins ara disperses i l’elaboració d’un recull actual i veraç que obre la porta al coneixement i l’anàlisi en el marc de tot allò relacionat amb la cartografia i el territori.
I de l’altra, el SITMUN també vol ser un estímul: aquesta gran base de dades de referència ha de ser, alhora, el punt de partida de la gestió territorial: una plataforma amb la qual els ajuntaments i la ciutadania puguin treballar activament la gestió del territori, i oferir no només una visió adaptada al municipi, sinó també la possibilitat de treballar les comarques gironines amb visió de conjunt.»
D’altra banda, Miquel Noguer ha destacat que «l’Àrea de Promoció Econòmica de la Diputació té per objectiu dur a terme polítiques que dotin el territori d’eines i recursos que reverteixin en benefici del desenvolupament econòmic de la demarcació. SITMUN és una mostra del treball de la Diputació envers el territori ja que aquesta eina ofereix nombrosos serveis com ara la visualització dels polígons industrials d’una àrea concreta, la classificació del sòl o la delimitació dels municipis.
És a dir, respon a les necessitats dels ajuntaments de la demarcació en sistemes d’informació geogràfica i, alhora, serveix per gestionar les dades pròpies de la Diputació i donar suport a la presa de decisions. Així mateix, dóna servei al ciutadà, ja que ofereix tota la informació pública del territori i l’edició de mapes d’accés públic en un mateix servidor.»
Per Helga Nuell, cap de Promoció Econòmica de la Diputació de Girona, «totes aquestes dades han estat englobades dins de SITMUN, de manera homogeneïtzada, a escala de la demarcació de Girona a través del mòdul visualitzador de la plataforma, el qual permet consultar i analitzar tota la informació relacionada amb el territori que s’actualitza i es treballa de manera regular».
D’aquesta manera, cada vegada que es necessiti fer una actuació en el territori no caldrà generar la informació de nou. A més, SITMUN permet que els municipis que ho desitgin puguin disposar d’un SIG (Sistema d’Informació Geogràfica) municipal web, per carregar dades pròpies del municipi a la plataforma. Tal com ha explicat Helga Nuell també és rellevant el fet d’estar integrat amb el servei de dades estadístiques de la Diputació, el Xifra (Sistema d’Informació Socioeconòmica Local), de tal manera que els usuaris poden fer mapes de manera automàtica amb les dades que visualitzen.
El Sistema permet veure les dades geogràfiques obtingudes a partir de diferents fonts d’informació d’institucions com la Diputació de Girona, la Direcció General del Cadastre, l’ICGC (Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya), el CREAF (Centre d’Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals) i altres departaments de la Generalitat de Catalunya que elaboren cartografia pròpia i que la Diputació ha aglutinat en una única eina, el SITMUN. Qualsevol usuari pot accedir de manera gratuïta i telemàtica a SITMUN.
El mes de setembre passat es va celebrar el desè aniversari de la Xarxa Europea SITMUN («Deu anys desenvolupant i compartint recursos per a la gestió del territori»), a la qual la Diputació de Girona es va adherir el 20 de maig de 2014. Actualment, aquest sistema està funcionant a la Diputació de Barcelona i a la Diputació de Lleida, i com a membres de fora del principat de Catalunya, l’usen els consells insulars de Mallorca i Menorca.