El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat aquest matí una aliança de les administracions catalanes en la lluita contra la pobresa energètica, que suposa «un pas endavant en el compromís de protecció de les persones més vulnerables del nostre país».
«Alguns proposen comissions, nosaltres proposem solucions», ha dit el cap del Govern, i ha afegit que amb aquest front comú «volem aconseguir que en aquest país s’erradiqui el risc que els col·lectius més vulnerables es vegin privats dels serveis bàsics».
El cap de l’Executiu ha fet aquestes manifestacions en el decurs de la presentació d’un model comú de conveni per instar la coresponsabilitat de les empreses subministradores en relació amb la pobresa energètica i un nou protocol d’actuació per evitar talls en el subministrament pactat per la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, les diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, la Federació Catalana de Municipis i l’Associació de Municipis de Catalunya.
Les administracions han formulat una proposta comú de conveni per oferir a aquelles subministradores de serveis bàsics que encara no han arribat a cap acord de col·laboració amb la Generalitat per fer front a la pobresa energètica. La figura del conveni està inclosa en la Llei 24/2015 per tal de cercar vies de col·laboració i coresponsabilitat en la lluita contra la pobresa energètica. A dia d’avui, 21 distribuïdores d’aigua que abasteixen gairebé 6,5 milions de ciutadans ja n’han subscrit un.
L’acord presentat avui, ha explicat el president, «representa el compromís que cap persona que passi fred, que cap persona que tingui necessitat es vegi privada de drets fonamentals, de serveis bàsics. I ho fem –ha afegit- de la mà diferents administracions, algunes amb mirades diferents però totes unànimement amb un objectiu comú, que és millorar la qualitat i els drets dels nostres conciutadans».
El cap de l’Executiu s’ha mostrat confiat en què aquest acord serà una bona eina, però ha assegurat que es determinarà la importància i l’encert «si d’aquí a un temps hem aconseguit que aquells més vulnerables siguin més forts i aquells més forts siguin més vulnerables a les demandes que fa la societat de manera transversal, que hi hagi un seguit de serveis que no poden fallar».
En aquesta línia, el president ha destacat i agraït l’esforç de les institucions i les entitats en la lluita contra la pobresa energètica. «Nosaltres hem fet els deures» ha assegurat; per això, ha remarcat que el conveni i el protocol presentat avui «és una interpel·lació directa a les companyies subministradores, que compleixin el seu deure», perquè «tenen un deure i el tenen més que mai, i especialment avui en què hem conegut tots, de manera colpidora, un augment del preu de l’energia en un context en què precisament si alguna cosa no ens feia falta era això».
Compromisos de les subministradores
La proposta de conveni recull diferents compromisos per part de les subministradores. Per una banda, estableix que s’adreçaran als serveis socials municipals per sol·licitar el seu informe acreditatiu abans de procedir a qualsevol interrupció dels subministraments. També facilitaran als usuaris tota la informació relativa als seus drets.
A més, el conveni contempla que les empreses subministradores de gas i electricitat col·laboraran amb les administracions a l’hora de fer front a les despeses derivades de la pobresa energètica. En aquest sentit, i mitjançant mesures com l’aplicació de tarifes socials, la condonació del deute acumulat o aportacions econòmiques directes, les operadores hauran de cobrir com a mínim el 50% del cost de la pobresa energètica a Catalunya, inclosa la despesa que suposa per a les administracions la gestió d’aquestes situacions. També hauran de de promocionar el bo social i l’optimització de la potència contractada.
Un protocol per augmentar la seguretat jurídica
Les administracions també han acordat un nou protocol, que fixa els criteris i procediments per aplicar la Llei 24/2015, i que pretén incrementar la seguretat jurídica en la protecció de les persones en situació de vulnerabilitat econòmica. El protocol vigent, elaborat per l’Agència Catalana de Consum, va ser recorregut tant per la patronal elèctrica UNESA com per Endesa.
A falta de sentència ferma, dues sales del tribunal contenciós administratiu s’han posicionat de manera diferent: mentre que una va desestimar la suspensió cautelar de l’execució del protocol, l’altra va decidir invalidar-lo provisionalment. Davant d’aquesta discrepància, la Generalitat l’ha seguit aplicant per evitar interrupcions en els subministraments bàsics.
El nou protocol estableix que les companyies subministradores hauran d’informar dels drets relatius a la pobresa energètica que recull la normativa catalana en tots els avisos o comunicacions referents a la manca de pagament del servei. Abans de procedir a interrompre qualsevol subministrament, les operadores hauran de sol·licitar als serveis socials del municipi de l’afectat un informe que acrediti si la persona es troba o no en situació de risc d’exclusió residencial.
Es considera que estan en aquesta situació les persones que viuen soles amb uns ingressos inferiors a 2 vegades l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC); les unitats de convivència (més d’una persona) amb ingressos inferiors a 2,5 vegades l’IRSC; o aquelles persones amb discapacitat o gran dependència i ingressos inferiors a 3 vegades l’IRSC.
Les administracions hauran d’emetre l’informe en un termini màxim de 15 dies i enviar-lo a l’empresa sol·licitant. Si no es fa en aquet termini, s’entén que la persona o unitat familiar afectada es troba efectivament en situació de risc d’exclusió residencial. Al mateix temps, hauran d’informar els afectats dels possibles ajuts existents per fer front a la pobresa energètica per tal de no generar-los un deute.
Un cop complert aquest procediment, les subministradores hauran de mantenir el subministrament mentre duri aquesta situació de risc, i els serveis socials seran els qui hauran d’advertir les operadores en cas que tinguin coneixement de canvis en la situació econòmica dels afectats.
A més del president Puigdemont, han participat en l’acte de presentació l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget; la consellera de Treball, Afers Socials i Família, Dolors Bassa; la diputada de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, Maite Fandos; el vicepresident de la Diputació de Girona, Fermí Santamaria; la diputada de Tarragona Imma Costa; la diputada de Lleida Rosa Maria Mora; el president de l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch; el president de la Federació de Municipis de Catalunya, Xavier Amor, i el vicepresident de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Jaume Collboni.