Els grups municipals ICV-EUiA, d’ERC i CiU, a l’oposició a l’Ajuntament de Malgrat de Mar, han presentat al ple que es celebra demà una moció per instar a reubicar o clausurar el camp de tir «La Gaviota», situat al costat de la llera del riu Tordera.
El febrer de 2003 es va aprovar l’Agenda 21 a Malgrat de Mar. L’Auditoria Ambiental de Malgrat de Mar és un document d’anàlisi i diagnosi que estableix un pla d’acció local per fer front a problemàtiques ambientals detectades i avançar cap a un model sostenible.
Al Pla d’Acció Ambiental de Malgrat de Mar es detallen un conjunt d’accions ubicades en línies estratègiques amb un programes d’actuació. Entre les línies estratègiques d’aquest Pla, la primera és «Preservar l’entorn de la Tordera i altres espais de ribera, les platges i la zona forestal» i el programa 1 és «Millora de la qualitat ecològica de la Tordera i del principals sistemes de ribera com a espais d’interès natural». I, de fet, entre les accions concretes que s’hi proposen amb prioritat Alta i termini d’implantació Curt s’insereix l’acció 1.1.8 Avaluar i corregir l’impacte ambiental del camp de tir que té la següent descripció:
Es proposa que en el marc de l’adequació de la llicència d’aquesta activitat a la Llei d’Intervenció Integral de l’Administració, s’elabori un informe tècnic que determini els impactes del camp de tir sobre els sistemes i les comunitats naturals de la zona amb l’objectiu de valorar la reubicació o clausuració d’aquesta activitat que permetria recuperar l’espai que actualment ocupa mitjançant un projecte de restauració de la vegetació de ribera.
El camp de tir, situat just en el marge dret de la Tordera, es troba en una situació irregular i causa importants impactes ambientals negatius. D’una banda, està instal·lat dins la franja de servitud inclosa en la Zona de Policia d’Aigües, franja de cinc metres a partir de la llera del riu en la que a priori està prohibit desenvolupar qualsevol activitat. D’altra banda, la seva activitat comporta una elevada contaminació acústica de l’espai, que perjudica a les espècies d’ocells de pas i a les que nidifiquen als marges de la Tordera. També s’ha de considerar la problemàtica que genera l’alliberament indiscriminat de perdigons de plom, amb greus conseqüències sobre diverses espècies d’ocells que el poden digerir i patir posteriorment plumbosi. L’activitat també representa un perill d’eliminació involuntària d’espècies d’aus per accident.
Atès que des de l’aprovació de l’Auditoria Ambiental de Malgrat de Mar no s’ha donat cap solució a aquest tema, que a més hi ha risc d’impacte a les persones que cada dia passegen per la zona, el perdigons empesos pel vent, arriben al marge blanenc del riu, zona molt freqüentada per vianants i ciclistes, sobretot els caps de setmana, dies de major activitat del camp de tir.
Atès que la Directiva europea 92743/CEE estableix que “queda expressament prohibida la pertorbació deliberada de les espècies protegides especialment durant els períodes de reproducció, cria, hibernació i migració”.
Atès que el camp de tir utilitza munició de plom i la Llei Orgànica 42/2007, de 13 de desembre, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat especifica que «es prohibeix la tinença i l’ús de munició que contingui plom durant l’exercici de la caça i el tir esportiu quan “aquestes activitats s’exerceixen en zones humides incloses a la Xarxa Natura 2000».
Atès que el pagesos de la zona fan servir aigua de l’aqüífer de la Tordera per a regar els seus cultius, mitjançant pous de captació, i el camp de tir aboca plom a la llera del riu, hi ha motius de preocupació de què aquest s’incorpori a la cadena tròfica amb el consum de productes d’horta d’aquest territori.
Ates que la Llei Orgànica 42/2007 destaca que la «gavina d’Audouin», que només es troba al riu Tordera i a tres llocs més a tot Espanya, és una espècie objecte de mesures de conservació especials pel que fa al seu hàbitat, amb el fi d’assegurar la seva supervivència i la seva reproducció a la seva àrea de distribució.
Ates que responsables del camp de tir han arribat a enterrar cartutxos a la llera del riu, residus potencialment perillosos, ja que encara buits contenen traces de plom.
Atès que la Llei 3/1998, de 27 de febrer, de la intervenció integral de l’Administració ambiental de la Generalitat de Catalunya estableix que les activitats de l’annex II.2 han de renovar la seva llicència mediambiental independentment de què ja tinguin una concedida amb anterioritat, i inclou, entre d’altres, activitats com el camp de tir. El camp de tir esta funcionat amb una llicència concedida als anys 80 i no la ha renovat tal i com obliga la Llei 3/1998.
Atès que el Parlament de Catalunya ha donat compliment a la Resolució 500/VIII, sobre l’emplaçament d’emplaçament del camp de tir La Gaviota, a Malgrat de Mar (Maresme), núm. de tram. 290-00444/08 i en el TEXT RESPOSTA de 17 de desembre de 2009 exposa:
…
Atès que la ubicació afecta a la zona de domini públic hidràulic, l’ajuntament de Malgrat de Mar i l’Agència Catalana de l’Aigua han establert contactes al respecte.
En tot cas però, en aquesta qüestió conflueixen molt diverses competències que corresponen a l’àmbit local. Entre d’altres, s’entén que l’òrgan ambiental competent en tramitar i resoldre la llicència ambiental és el local.
Atenent doncs al respecte pel principi d’autonomia local, s’informa que correspon a l’Ajuntament, amb la corresponent coordinació amb la resta d’administracions ja implicades, la desitjable compatibilització de l’activitat amb la preservació de l’entorn del espais de ribera de la Tordera.
En relació als antecedents exposats proposem al Ple l’adopció dels següents ACORDS:
Primer.- Revocar la llicència d’activitats del camp de tir “La Gaviota” i que sigui traslladat o clausurat d’immediat per tal d’evitar una major degradació de la zona on està emplaçat.
Segon.- Notificar aquest acord al Conseller de Medi Ambient i Habitatge, al Conseller de Governació i Administracions Públiques, al Director de l’Agència Catalana de l’Aigua, a la Directora de la Agència de Residus de Catalunya, a la Direcció General de Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, al President i als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, a l’Ajuntament de Blanes, a la Unitat regional de Medi Ambient del cos del Mossos d’Esquadra (URMA) i al gerent del camp de tir La Gaviota.
§§§ §§§ §§§
El Parlament de Catalunya va tractar al juliol de 2009 la problemàtica del camp de tir, amb una proposta del diputat de CiU Maimí:
Edició: José Fernández / Fotos: JFG i Google Earth