Feia almenys cinc anys que l’Associació de Veïns de Mas Enlaire demanava a l’Ajuntament de Blanes que s’endrecés i enjardinés el talús central que separa el desnivell que hi ha a l’Avinguda de la Pau.
Es tracta d’un talús amb un alt grau d’inclinació que abasta prop de 500 metres de llargària, a tocar en un extrem amb l’Escola Sa Forcanera, i a l’altre amb el mercat d’abastaments.
La zona era totalment erma, sense cap enjardinament ni aigua, presentava sempre un creixement descontrolat de males herbes. Per això estava considerada com de Baix Manteniment, ja que tan sols es desbrossava un o dos cops a l’any en funció de la climatologia. El què demanaven els veïns del barri és que s’embellís aquest entorn, ajudant d’aquesta manera a fer-lo més agradable.
Enjardinament en dues fases
Des de l’Àrea de Medi Ambient, coordinada amb l’empresa encarregada del manteniment de jardineria pública de Blanes, la Fundació Aspronis, així com amb la mateixa Associació de Veïns, es va dissenyar un projecte planificat perquè es fes en dues fases. La primera es va fer la primavera de fa dos anys, al 2015, mentre que la segona ha finalitzat tot just aquesta setmana, quan s’ha donat per acabada l’actuació.
En total, sumant les dues fases de què ha constat el projecte, el què abans era un talús erm ara inclou prop de 3.000 plantes i arbres. A la primera hi ha 1.448 unitats de plantes arbustives i bulboses que corresponen a 11 espècies diferents, mentre que a la segona fase s’han plantat 1.512 plantes arbustives i bulboses de 9 espècies i 12 arbres de 3 espècies.
La zona que abasta la segona fase està situada just davant del Mercat d’Abastaments de Mas Enlaire, i s’ha seguit el mateix disseny entre totes dues perquè quedi unificat com un tot. Aquests darrers treballs s’han pogut fer en poc més de dos mesos i mig, ja que es van iniciar el passat novembre.
Tipus d’enjardinament que s’ha utilitzat
Una de les principals innovacions que s’ha introduït en aquest projecte, i que fins ara no s’havia utilitzat en cap altre lloc de Blanes, és la distribució en triangle dels elements que s’han anat incorporant. Per fer-ho més atractiu, s’ha jugat barrejant les gramínies i les plantes arbustives.
Una de les primeres actuacions que s’ha fet en totes dues fases ha estat cobrir la superfície amb una lona anti-germinant per evitar la proliferació de males herbes a l’entorn dels nous elements. També s’ha instal·lat un sistema de reg que garanteixi la seva supervivència, una tasca molt elaborada perquè ha significat haver de col·locar i muntar un gran nombre de tubs.
En la segona fase s’han introduït plantes noves que no hi havia a la primera, com ara la sàlvia i els lliris blaus. En aquesta mateixa zona s’han retirat els arbres que hi havia abans, uns negundos, ja que estaven en molt males condicions. Se’ls ha substituït per arbres de mitja alçada del clima mediterrani: bignònies, arbres de júpiter i magnòlies.