Els dies 17 i 18 de novembre va tenir lloc al Centre Cultural Serafí Pitarra d’Hostalric el V Seminari d’Estudis Medievals d’Hostalric, organitzat des de l’àrea de Patrimoni de l’Ajuntament i l’Arxiu Històric de la població selvatana.
Enguany el tema del seminari ha girat a l’entorn del dia a dia a l’Edat Mitjana. D’acord amb això, ponents i comunicants van oferir perspectives diferents (tot i que en ocasions complementàries), i van reflexionar sobre qüestions ben diverses, com per exemple:
1.- Com era la vida quotidiana dels pagesos de remença.
2.- Per què cal fer entendre que la pintura medieval no tenia per objectiu reflectir la vida diària de la gent, encara que n’incorporés escenes.
3.- Fins a quin punt respectaven els monjos benedictins la regla de Sant Benet.
4.- Per què l’ambient en el que vivien les comunitats jueves i els jueus conversos de l’Europa Occidental va esdevenir cada vegada més hostil.
5.- Què distingia l’estil de vida dels grans nobles; o bé també fins a quin punt coneixem realment com era la xarxa de camins selvatans a l’Edat Mitjana.
En això darrer se centra de fet l’exposició Camins vells i xarrabascos de la plana de la Selva i el Gironès, instal·lada a l’entrada de la seu del seminari durant tots dos dies.
Hi van prendre part un total de 18 investigadors entre més o menys consolidats i més primerencs, dedicats majoritàriament a la recerca en Història, Història de l’Art i Arqueologia Medievals, i pertanyents a les universitats de Girona, Barcelona, Autònoma de Barcelona, Lleida, València, Alacant, i, fins i tot, Coimbra (Portugal), al Centre d’Estudis Selvatans i a l’empresa selvatana Atri Cultura i Patrimoni, així com erudits locals de l’Ateneu Popular de Calonge.
La diversitat i la riquesa dels aspectes tractats, juntament amb l’alta participació del públic assistent en els debats, van fer del V Seminari d’Estudis Medievals d’Hostalric un esdeveniment intens i profitós.
Ara només resta esperar a la publicació de les actes, prevista com ja ve sent costum per a l’any vinent. Mentrestant, l’organització ja pensa en la sisena edició. Si res no canvia, es convocarà de cara a novembre de 2018. Mentrestant podeu consultar el Twitter del Seminari: https://twitter.com/semh2016 .
Marta Simoês (U. de Coimbra) ens presenta ara les representacions dels espais domèstics al “Breviari” d’Elionor de Portugal. pic.twitter.com/ZJkvp8KbwJ
— semh2016 (@semh2016) 18 de novembre de 2016
Ara, Maria L. Palumbo (UB) ens parlarà de l’enriquiment d’un pintor florentí a València a les darreries del s. XIV. pic.twitter.com/Nc9eflWm5j
— semh2016 (@semh2016) 18 de novembre de 2016
A Catalunya, la caça major, elitista, sembla haver tingut menys pes que a la resta d’Europa. Això explica els pocs tractats i les espècies
— semh2016 (@semh2016) 18 de novembre de 2016
La cacera esdevingué una activitat de diferenciació social dels senyors, i els vassalls havien de pagar impost si volien caçar.
— semh2016 (@semh2016) 18 de novembre de 2016