Amb motiu del 25 de Novembre, quan es commemora el Dia Internacional Contra la Violència Masclista, la Plataforma de Dones i l’Ajuntament, amb el suport de diverses entitats del municipi, han organitzat diverses activitats que s’allargaran fins al dia 28.
L’objectiu es seguir unint esforços per conscienciar la societat sobre la necessitat de fer-hi front, de no restar aturats, proclamar i fer explícit el rebuig envers aquesta xacra social que no sembla tenir aturador.
El cicle d’activitats es va encetar aquest passat diumenge, amb una concentració silenciosa que es va fer al Passeig de Dintre, davant l’edifici consistorial, ahir al migdia. Igual que s’ha vingut fent aquests darrers anys, per emmarcar l’acte es va desplegar un llençol lila –que simbolitza la lluita contra la violència masclista- on hi havia penjats diversos noms de dona presos amb un crespó negre, en representació de les víctimes.
Com a novetat d’aquest 2016 es van enllaçar aquests noms de dona amb unes mans obertes de color blanc amb missatges curts però contundents: Prou !, Ni una més, Basta !, Stop i ¡Ni una más !. Aquestes mateixes mans es van repartir entre el nombrós públic que va participar en la concentració: homes i dones de totes les edats. També es van repartir llaços liles en forma de crespó, l’identificatiu més conegut del 25-N.
Manifestos contra la violència masclista
L’acte es va encetar amb una benvinguda a càrrec de Montse Romera, que actuava com a portaveu de la Plataforma de Dones de Blanes. Tot seguit, el regidor d’Acció Social, Mario Ros, es va encarregar de llegir el manifest institucional.
Enguany, les institucions signants del manifest han volgut denunciar de manera especial les violències sexuals, perquè són la màxima expressió de la dominació patriarcal envers les dones. Malgrat els progressos per assolir la igualtat, les violències sexuals no són socialment contestades de manera contundent, ans al contrari, ja que la prevalença del sexisme en l’ordre simbòlic hegemònic de la nostra societat segueix induint a qüestionar la dona víctima de l’agressió.
El manifest també recorda la denuncia a la Fiscalia de deu publicacions digitals i cinc vídeos d’internet que incitaven a la violència masclista, que acumulaven més d’un milió de visites. Aquestes denuncies, efectuades pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya i pel govern català, es consideren un pas molt important que encoratja a seguir treballant en aquesta línia. Per últim, recorda que és imprescindible un canvi de valors que permeti superar l’androcentrisme, i conclou amb una frase de la cantant Nina Simone, que afirmava: “La llibertat per a mi és no tenir por”.
Reivindicació d’uns espais lliures d’agressions sexistes en l’oci nocturn
Per la seva banda, el manifest elaborat per la Plataforma de Dones de Blanes, que es van encarregar de llegir diverses dones, es mostra en la mateixa línia de sumar esforços la societat civil junt amb les administracions per treballar en l’eradicació d’aquesta xacra social. Sobretot, perquè adverteix que una part de la joventut no percep l’existència de desigualtats entre homes i dones i no identifica determinades conductes d’abús i control com a formes d’exercir violència masclista.
Els darrers casos que han succeït de violència masclista han commogut especialment per l’edat, com el cas recent de l’adolescent de 15 anys no considerat violència masclista, ja que no tenia cap relació sentimental amb el presumpte assassí. Per això, el manifest dóna suport a l’ampliació de la Llei de Violència de Gènere aprovada fa una dècada, perquè s’incloguin com a delictes tots els comesos contra les dones, només pel fet de ser-ho, independentment de si l’autor del delicte té una relació sentimental amb la víctima o no la té.
En aquest sentit, considera imprescindible construir models culturals que reprovin les violències sexuals en totes les seves manifestacions. Per això, reivindica la necessitat d’uns espais lliures d’agressions sexistes en l’oci nocturn, i en les festes en general. Ho va en al·lusió als atacs contra dones que es van cometre durant les festes dels Sant Fermines aquest 2016. Dins del festeig es donen situacions que s’entenen com a normals i legítimes, consentides, però també es produeixen tot un seguit d’actituds i accions que impedeixen que les dones no gaudeixin lliurement de la festa, i sovint es justifiquen o atenuen aquestes actituds amb l’excusa d’un excés en el consum d’alcohol o d’altres substàncies.
Finalment, el manifest reivindica una vegada més la necessitat d’una educació no sexista, ja que és el fonament principal, un fil conductor des de la infància que ha de servir de guia per créixer. El manifest es tanca amb un missatge: “Lamentem i rebutgem les morts causades per aquesta violència, també per la violència sovint silenciosa que pateixen algunes dones. Tots i totes renovem avui el nostre compromís per tal d’eradicar la violència masclista”.
Activitats programades
La concentració d’aquest passat diumenge es va tancar, com és habitual, mantenint un minut de silenci en record i memòria de totes les dones víctimes de la violència masclista. El cicle commemoratiu organitzat a Blanes amb motiu del Dia Internacional Contra la Violència Masclista inclourà encara, durant aquests propers dies, tres activitats més. Avui dilluns, a les 7 de la tarda, la Biblioteca Comarcal allotjarà una interessant xerrada a càrrec de l’advocada Grabriela Barrios, que tractarà sobre un tema de plena actualitat: “Protecció davant el ciberassetjament a les xarxes socials”.
Dijous vinent 24 de novembre, de nou a la Biblioteca Comarcal, el grup d’Atenció a la Víctima de la Comissaria de Mossos d’Esquadra d’Arenys de Mar parlarà sobre l’”Atenció a les víctimes de violència masclista” a partir de 2/4 de 7 de la tarda. Finalment d’aquí a una setmana, el dilluns 28 de novembre, es projectarà a la Sala d’Actes de la Biblioteca Comarcal el documental La Maleta de Marta a les 7 de la tarda, seguida per un vídeo-forum.
Els actes que s’estan fent a Blanes amb motiu del Dia Internacional Contra la Violència Masclista del 25N estan organitzats per l’Ajuntament de Blanes, la Plataforma de Dones de Blanes, i el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD). També compten amb la col·laboració de la Biblioteca Comarcal, l’Associació de Dones Emprenedores, els Mossos d’Esquadra, Amnistia Internacional i el grup AMA.