El Departament de Salut ha posat en marxa un procés participatiu per reordenar l’atenció sanitària continuada i urgent de Catalunya. El conseller de Salut, Antoni Comín, es va reunir ahir amb una trentena de representants del món local per recollir les propostes i així definir els criteris per elaborar el nou pla.
L’alcalde de Malgrat, Joan Mercader, ha pres part en aquest procés participatiu i ha defensat la necessitat que el CAP de Malgrat doni atenció continuada i urgent les 24 hores durant tot l’any.
Joan Mercader ha exposat durant la seva intervenció que és necessària la descentralització. «El model de centralitzar les urgències als hospitals de Calella i Blanes genera col·lapse en el servei», ha apuntat l’alcalde. També ha exposat que obrir el servei d’urgència al CAP de Malgrat també suposarà una millora de l’eficiència, perquè «els pacients no hagin d’esperar sis hores per ser atesos d’una urgència».
L’alcalde defensa que el CAP de Malgrat oferiria un servei d’atenció continuada i urgent a una ratio poblacional d’uns 48.000 habitants entre Malgrat de Mar, Tordera, Palafolls i Santa Susanna.
Un altre dels criteris que ha exposat és «la proximitat que ofereix el CAP a persones que no tenen la possibilitat de desplaçar-se». Joan Mercader també ha posat sobre la taula la problemàtica que suposa el fet que les farmàcies del municipi estiguin tancades a les nits quan el CAP també està tancat.
L’alcalde ha explicat que la reunió era per estudiar criteris generals i no concrets de cada municipi. El departament defensa que el model s’ha d’adaptar a la realitat de cada territori tenint en compte criteris d’accessibilitat, qualitat i eficiència.
Per la seva part el conseller de Salut, Antoni Comín, ha afirmat que amb aquesta primera reunió «estem treballant com garantim que els ciutadans estiguin i se sentin ben atesos les 24 hores del dia. Això vol dir repensar tota l’atenció d’una manera integrada: els horaris dels caps, el servei d’ambulàncies, el 061, l’atenció domiciliària, els serveis d’urgències». Comín ha destacat que «el millor era un procés participatiu per fer la deliberació entre el món local i el Departament».
Procés participatiu
Amb la reunió d’ahir s’ha donat el tret de sortida del procés participatiu que el Departament de Salut posa en marxa per recollir les propostes del món local per definir els requisits per reordenar l’atenció continuada i urgent, en el marc del Pla Director d’Atenció Urgent que s’està definint.
El procés participatiu endegat és un compromís del conseller de Salut amb la intenció d’enriquir la proposta tècnica amb aportacions del món local i d’altres actors implicats com són els diferents proveïdors, les entitats de pacients, les associacions de veïns, etc. L’objectiu és posar de manifest les peculiaritats del territori en relació amb l’atenció urgent, tenint en compte les característiques geogràfiques, socioceonòmiques i assistencials de les diferents localitats.
Les aportacions es podran fer mitjançant dues línies de participació. D’una banda es proposa una participació presencial a través de jornades de debat entre els diferents agents convocats. I també hi haurà una participació a través d’una plataforma on-line on qualsevol persona, entitat o organització podrà fer la seva aportació.
Aquest procés participatiu culminarà a principis de desembre i compta amb el suport metodològic de la Secretaria de Transparència i Govern Obert del Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència.