La consellera Meritxell Serret ha anunciat avui al Parlament que, després de tres mesos de propostes i negociacions amb el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA), els pescadors de peix blau rebran més ajuts per compensar les èpoques de veda.
A mé a més, es podran acollir a una prova pilot per pescar albacora, dissenyada i proposada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), amb l’objectiu de diversificar l’activitat. Serret ha explicat que aquests acords es van concretar en la darrera reunió de treball mantinguda entre el director general de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela, i el secretari general de Pesca del MAGRAMA, Andrés Hermida, el passat 6 d’abril.
Com ha destacat la consellera, des de la Direcció General de Pesca del Departament d’Agricultura fa mesos que es treballa, des de diferents fronts, per trobar alternatives a la situació de crisi que viu el sector pesquer del peix blau. Serret ha detallat que els acords amb el MAGRAMA preveuen un increment dels ajuts en concepte de paralització temporal de l’activitat pesquera (vedes) a càrrec del nou Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP) per al proper període d’aturades biològiques. En aquest sentit, s’habilitaran les partides pressupostàries necessàries per tal d’agilitzar l’accés dels pescadors a aquests ajuts.
La consellera també ha explicat que un altre dels acords assolit és impulsar un estudi científic, liderat per l’Institut Oceanogràfic i l’Institut de Ciències del Mar, per determinar causes i alternatives a l’esgotament de recursos i canvis biològics en sardina i seitó.
Impuls a l’organització de productors a escala catalana
Serret també ha detallat el Pla de Millora de la Competitivitat del Sector de la Llum (peix blau) que s’ha elaborat a Catalunya, conjuntament entre l’Administració, el sector i la comunitat científica, i que es començarà a implementar en les properes setmanes.
Aquest pla, que s’emmarca dins el model propi de governança pesquera que dissenya el DARP, preveu una bateria d’actuacions que abordaran des d’aspectes biològics fins a la comercialització, la millora del producte, la reducció de costos de producció, els aspectes socials i el reforç dels controls.
El pla dóna rellevància a la millora de la comercialització del peix blau i en aquest context s’impulsarà la creació de l’organització de productors a nivell català i s’estan elaborant estudis sobre les possibilitats de valorització del peix blau.